Deţinut eliberat în schimbul sergentului Bergdahl, suspectat de revenire la activitatea militantă

Serviciile de informaţii din SUA îl suspectează pe unul dintre cei cinci deţinuţi talibani eliberaţi de la Guantanamo în schimbul sergentului Bowe Bergdahl în mai 2014 că a încercat să se întoarcă la activitatea militantă luând legătura cu presupuşi asociaţi talibani din Afganistan, relatează CNN.

167 afișări
Imaginea articolului Deţinut eliberat în schimbul sergentului Bergdahl, suspectat de revenire la activitatea militantă

Deţinut eliberat în schimbul sergentului Bergdahl, suspectat de revenire la activitatea militantă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Câţiva oficiali din diverse agenţii şi departamente ale administraţiei americane au confirmat detalii cheie pentru CNN, fără să precizeze care dintre cei cinci bărbaţi este suspectat. Un program al serviciilor de informaţii americane care interceptează şi monitorizează toate comunicaţiile lor în Qatar a arătat în ultimele luni că unul dintre ei a încercat să încurajeze activitatea militantă, a declarat un oficial, fără alte detalii.

Potrivit legii, acest act îl plasează pe bărbat în categoria celor "suspecţi" de revenire la activităţi teroriste sau insurgente. Totuşi, câţiva oficiali susţin că în prezent există o dezbatere în interiorul administraţiei, unele elemente ale comunităţii de informaţii fiind suficient de puternice pentru a "confirma" revenirea acestuia la activităţi ilegale. Toţi cei cinci bărbaţi au comunicaţiile şi mai atent monitorizate în acest moment, dar nu există o ameninţare curentă, a declarat un oficial.

Potrivit legislaţiei, definiţia de "confirmat" în ceea ce priveşte revenirea la activitatea militantă înseamnă că sunt "informaţii preponderente care indentifică un fost deţinut de la GITMO ca fiind implicat direct în activităţi teroriste sau insurgente". Definiţia pentru "suspect" presupune existenţa unor "informaţii plauzibile dar neverificate sau dintr-o singură sursă care arată că un fost deţinut de la GITMO este direct implicat în activităţi teroriste sau insurgente".

Cei cinci, dintre care majoritatea deţineau poziţii de nivel mediu şi înalt în cadrul talibanilor înainte de a fi capturaţi, la începutul războiului în Afganistan, au fost deţinuţi din cauza asocierii lor cu talibanii, nu pentru legături cu Al-Qaida.

Unul dintre bărbaţi ar fi fost însă "asociat direct" cu Osama ben Laden, în timp ce un altul comanda principala forţă de luptă împotriva Alianţei Nordului în 2001. Un alt bărbat era un oficial de rang înalt în cadrul serviciilor de informaţii talibane, iar altul era şeful diviziei de comunicaţii a talibanilor şi a ajutat membri Al-Qaida să fugă în Pakistan.

Eliberarea celor cinci talibani a fost foarte controversată şi sensibilă din punct de vedere politic pentru administraţia Obama. Secretarul Apărării, Chuck Hagel a fost de acord să îi elibereze, dar personalul său a invocat îndelung îndoielile sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici