Dezastru în politica din Belarus: Partidele din opoziţie nu au câştigat niciun mandat după alegerile parlamentare

Partidele din opoziţie din Belarus nu au reuşit să obţină niciun mandat în urma alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în această ţară, potrivit primelor rezultate oficiale anunţate de autorităţi, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

602 afișări
Imaginea articolului Dezastru în politica din Belarus: Partidele din opoziţie nu au câştigat niciun mandat după alegerile parlamentare

Dezastru în politica din Belarus: Partidele din opoziţie nu au câştigat niciun mandat după alegerile parlamentare

Astfel, în urma alegerilor, preşedintele ţării, Alexandr Lukaşenko, reuşeşte să îşi păstreze influenţa în Belarus. Lukaşenko conduce fosta ţară sovietică într-un mod autoritar de peste 25 de ani. Duminică, el a anunţat că plănuieşte să candideze încă o dată la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc anul viitor.

Potrivit datelor oficiale publicate luni, prezenţa la vot a fost de 77%, iar niciun partid din opoziţie nu a câştigat vreun mandat în Parlament, spre deosebire de alegerile din 2016, când opoziţia a reuşit să obţină două locuri în Legislativ.

Între 300 şi 400 de persoane au protestat faţă de modul de organizare a acestor alegeri, susţinând că rezultatele au fost stabilite dinaintea scrutinului.

„Rezultatul a fost hotărât dinainte. Autorităţile au selectat candidaţii. O schimbare a puterii în Belarus nu este posibilă prin intermediul alegerilor”, a declarat Nikolai Statkevich, unul dintre liderii opoziţiei.

Rusia este principalul aliat al Belarusului, cele două ţări cooperând îndeaproape în plan economic şi militar, însă Lukaşenko a încercat în ultimii ani să normalizeze relaţiile Minskului cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, pentru a contrabalansa influenţa Moscovei.

Taguri:
belarus,
alegeri,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici