Directorul CIA: Putin "a dovedit că s-a înşelat" în privinţa succesului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin este "hotărât să domine şi să controleze Ucraina" şi a pornit la război pe baza unui set de ipoteze care l-au făcut să creadă că Rusia va avea un rezultat favorabil, a declarat marţi directorul CIA, Bill Burns, citat de CNN.

2016 afișări
Imaginea articolului Directorul CIA: Putin "a dovedit că s-a înşelat" în privinţa succesului din Ucraina

Putin s-a bazat pe mai multe ipoteze privind utilizarea forţei, inclusiv convingerea că Ucraina este slabă şi uşor de intimidat. În al doilea rând, Putin a crezut că europenii, în special francezii şi germanii, nu vor reacţiona puternic.

În al treilea rând, el a crezut că şi-a "protejat economia de sancţiuni" după ce a acumulat rezerve valutare importante pentru război.

Şi, în al patrulea rând, era încrezător că şi-a modernizat armata şi că aceasta va fi capabilă de o victorie rapidă şi decisivă cu costuri minime.

"S-a dovedit că s-a înşelat în toate privinţele", a spus Burns.

Întrebat despre ce ar fi nevoie pentru ca Putin să îşi schimbe calculele în Ucraina, Burns a oferit o evaluare sobră, spunând că "este o chestiune de convingere personală profundă pentru el".

Putin „fierbe într-o combinaţie arzătoare de nemulţumire şi ambiţie de mulţi ani", a spus el, adăugând că preşedintele rus a creat un sistem în care cercul său de consilieri este "din ce în ce mai restrâns".

Pandemia globală Covid-19 a făcut, de asemenea, ca cercul său să se restrângă şi mai mult, a declarat Burns în timpul unei audieri a Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor privind ameninţările mondiale.

Ulterior, Burns a prezis "următoare câteva săptămâni urâte", cu "puţină consideraţie pentru victimele civile", având în vedere că este puţin probabil ca Rusia să poată instala un regim marionetă sau o conducere pro-rusă ţinând cont de opoziţia poporului ucrainean.

"Ucrainenii vor continua să opună o rezistenţă feroce şi eficientă", a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici