Directorul CIA speră ca SUA să îl facă pe Osama ben Laden "să iasă din ascunzătoare"

Osama ben Laden, liderul reţelei al-Qaida, rămâne "bine ascuns", la aproape nouă ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, dar o presiune constantă îl va face să "iasă din ascunzătoare", a apreciat directorul CIA, Leon Panetta, duminică.

20 afișări
Imaginea articolului Directorul CIA speră ca SUA să îl facă pe Osama ben Laden "să iasă din ascunzătoare"

Directorul CIA speră ca SUA să îl facă pe Osama ben Laden "să iasă din ascunzătoare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă ne menţinem această presiune, cred că vom sfârşi prin a-i obliga pe ben Laden şi pe (numărul doi în ierarhia al-Qaida, Ayman) al-Zawahiri să iasă din ascunzătoare şi prin a-i urmări", a declarat Panetta, într-un interviu acordat postului de televiziune ABC.

"Vom continua să îi perturbăm. Vom continua să avem un impact asupra lanţului lor de comandament şi control. Vom continua să avem un impact asupra capacităţii lor de a planifica atacuri" în Statele Unite, a afirmat directorul CIA.

"În urmă cu câteva săptămâni am reuşit să obţinem căderea numărului trei", Mustafa Abu al-Yazid, a adăugat el.

El a apreciat că rândurile al-Qaida s-au destrămat şi că presiunea apasă acum pe Osama ben Laden şi pe adjunctul, său, Ayman al-Zawahiri.

"Cred că în cel mai rău caz numărul (membrilor al-Qaida) este de 50-100 de persoane, poate mai puţin", a estimat el.

Ben Laden rămâne "bine ascuns" în regiunea tribală din Pakistan, bine protejat, a adăugat el. "Acest teritoriu este unul dintre cele mai dificile" ca acces, a continuat el.

Panetta a afirmat, de asemenea, că regiunea în care se află ben Laden a fost localizată de la începutul anilor 2000, dar că "de atunci, a fost dificil de obţinut informaţii" mai precise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici