Discuţii de încetare a focului în Gaza, în desfăşurare la Paris, în timp ce atacurile contininuă

Sunt discuţii la Paris, de vineri, pentru un armistiţiu în Gaza, în ceea ce pare a fi cea mai serioasă încercare din ultimele săptămâni de a pune capăt luptelor din enclava palestiniană şi de a obţine eliberarea ostaticilor israelieni şi străini, scrie Reuters.

278 afișări
Imaginea articolului Discuţii de încetare a focului în Gaza, în desfăşurare la Paris, în timp ce atacurile contininuă

Discuţii de încetare a focului în Gaza, în desfăşurare la Paris, în timp ce atacurile contininuă

O sursă cu informaţii cu privire la negocierile de încetare a focului, care şi-a păstrat anonimatul, a declarat că discuţiile au început cu şeful serviciului de informaţii israelian Mossad, care s-a întâlnit separat cu fiecare parte - Qatar, Egipt şi Statele Unite.

„Există semne de optimism cu privire la posibilitatea de a avansa spre începerea unor negocieri serioase”, a declarat sursa. Televiziunea egipteană Al Qahera TV News a raportat, de asemenea, că au început discuţiile.

Un oficial din partea Hamas a declarat că grupul militant a încheiat negocierile de încetare a focului la Cairo şi că aşteaptă acum să vadă ce vor aduce mediatorii de la discuţiile din weekend cu Israelul.

Mediatorii şi-au intensificat eforturile pentru a asigura o încetare a focului în Gaza, în speranţa de a împiedica un atac israelian asupra oraşului Rafah din Gaza, unde peste un milion de persoane strămutate se adăpostesc la marginea sudică a enclavei.

Israelul a declarat că va ataca oraşul dacă nu se ajunge în curând la un acord de armistiţiu. Washingtonul a făcut apel la aliatul său să nu facă acest lucru, avertizând că vor fi numeroase victime civile în cazul unui atac asupra oraşului.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit cu mediatorii egipteni la Cairo pentru a discuta despre un armistiţiu săptămâna trecută, în prima sa vizită din decembrie.

Două surse de securitate egiptene au confirmat anterior că şeful serviciilor de informaţii egiptene, Abbas Kamel, se va îndrepta vineri spre Paris pentru discuţiile cu israelienii, după ce joi a încheiat discuţiile cu Haniyeh. Israelul nu a comentat în mod public discuţiile de la Paris, care se aşteaptă să continue până la sfârşitul săptămânii.

Oficialul Hamas, care a cerut să nu fie identificat, a declarat că gruparea militantă nu a oferit nicio propunere nouă la discuţiile cu egiptenii, dar că aşteaptă să vadă ce vor aduce mediatorii de la discuţiile cu israelienii.

„Am discutat propunerea noastră cu ei (egiptenii - n.r.) şi vom aştepta până când se vor întoarce de la Paris”, a declarat oficialul Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici