Noi disensiuni între Erdogan şi Uniunea Europeană. Preşedintele Turciei: "Oamenii aceştia promit dar nu livrează" / Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Sugestiile că UE ar face contrariul acordului sunt pur şi simplu incorecte şi inutile"

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că Uniunea Europeană a eşuat în acordarea celor trei miliarde de euro pentru reţinerea imigranţilor, critică respinsă însă de Blocul comunitar, informează site-ul agenţiei Reuters.

1821 afișări
Imaginea articolului Noi disensiuni între Erdogan şi Uniunea Europeană. Preşedintele Turciei: "Oamenii aceştia promit dar nu livrează" / Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Sugestiile că UE ar face contrariul acordului sunt pur şi simplu incorecte şi inutile"

Recep Erdogan

Peste un milion de imigranţi au pătruns în Uniunea Europenă, din Turcia prin Grecia, în anul 2015, cu ajutorul ambarcaţiunilor.

Numărul celor care au efectuat această rută a scăzut în urma acordului prin care Turcia a împiedicat navigarea ambarcaţiunilor cu imigranţi de pe ţărmurile turce. UE a promis pentru aceasta aprobarea finanţării unui fond de trei miliarde de euro pentru a ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de trai a imigranţilor sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Conform preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, UE n-a respectat însă acordul.

"UE a promis că ne va oferi 3 miliarde de euro pentru imigranţi. Timpul a trecut şi anul acesta se apropie de sfârşit. Oamenii aceştia promit dar nu livrează", a declarat preşedintele turc.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins însă acuzaţiile, declarând că implementarea ajutorului financiar pentru refugiaţii din Turcia a accelerat în ultimele luni.

"Sugestiile cum că UE ar face contrariul acordului sunt pur şi simplu incorecte şi inutile", a adăugat acesta.

Din cele 3 miliarde de euro, 2.24 miliarde au fost alocate atât ajutorului umanitar cât şi asistenţei, 1.25 de miliarde de euro au fost deja dobândite, iar altele 467 de milioane au fost deja debursate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici