Dispariţiile forţate în Siria constituie o crimă împotriva umanităţii, apreciază ONU

Dispariţiile forţate de care sunt responsabile forţele guvernamentale siriene constituie o crimă împotriva umanităţii, potrivit unui raport al Comisiei internaţionale de anchetă a ONU privind Siria, publicat joi, la Geneva.

320 afișări
Imaginea articolului Dispariţiile forţate în Siria constituie o crimă împotriva umanităţii, apreciază ONU

Dispariţiile forţate în Siria constituie o crimă împotriva umanităţii, apreciază ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există motive serioase să credem că dispariţiile forţate comise de forţele guvernamentale în cadrul unor atacuri vaste şi sistematice împotriva populaţiei civile constitue o crimă împotriva umanităţii", apreciază Comisia în acest raport.

Într-un document de şase pagini, Comisia de anchetă, prezidată de juristul brazilian Paulo Sergio Pinheiro, acuză autorităţile de la Damasc că stau în spatele unor dispariţii forţate, începând cu declanşarea tulburărilor, în 2011. Această campanie de intimidare a fost folosită drept practică de război, acuză Comisia ONU.

"Civili, în majoritate adulţi, au fost răpiţi de forţele armate şi de securitate siriene, precum şi de miliţii proguvernamentale, în cadrul unor arestări în masă, percheziţii la domicilii şi în spitale", informează raportul acestei Comisii de anchetă, creată de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Potrivit raportului, "răpirile aveau deseori un caracter punitiv, vizând membrii familiilor dizertorilor, militanţi, luptători şi persoane care ofereau îngrijiri medicale opozanţilor".

Autorităţile refuză să furmizeze informaţii despre dispăruţi, iar în unele cazuri, membrii de familie care se adresează la serviciile de securitate sunt arestaţi.

Comisia de anchetă, creată în august 2011 de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, şi-au exprimat din nou regretul în legătură refuzul autorităţilor de la Damasc de a-i permite accesul pe teritoriul Siriei. Comisia va publica raportul său complet în februarie, acesta urmând să fie discutat în sesiunea din martie a Consiliului pentru Drepturile Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici