Disputa dintre Bolsonaro şi Macron continuă: Preşedintele brazilian îi cere liderului francez să-şi retragă ”insultele” la adresa sa

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat marţi că doreşte ca Emmanuel Macron să-şi retragă ”insultele” la adresa sa, înainte de a lua în considerare ajutorul oferit de ţările din grupul G7 de a acorda Braziliei 20 de milioane de dolari pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană.

3330 afișări
Imaginea articolului Disputa dintre Bolsonaro şi Macron continuă: Preşedintele brazilian îi cere liderului francez să-şi retragă ”insultele” la adresa sa

Bolsonaro îi cere lui Macron să-şi retragă ”insultele” la adresa sa

Cei doi lideri au intrat într-o dispută verbală publică şi personală în ultimele zile, după ce Bolsonaro a ironizat-o pe Facebook pe soţia lui Mcron şi l-a acuzat pe liderul francez de nerespectarea suveranităţii Braziliei. Macron l-a făcut pe Bolsonaro mincinos şi a afirmat că probabil femeilor din Brazilia le este ruşine cu preşedintele lor, potrivit Reuters.

Problema acceptării sau nu a banilor oferiţi de ţările din G7 a devenit, de asemenea, una dificilă pentru guvernul lui Bolsonaro, mai mulţi membri ai cabinetului adoptând poziţii diferite asupra ofertei.

Iniţial, pe măsură ce incendiile au ţinut principalele titluri ale publicaţiilor din întreaga lume, Bolsonaro a spus că Brazilia nu are resurse pentru a face faţă flăcărilor. Apoi, în urma ofertei G7, ministrul Mediului, Ricardo Salles, a numit ajutorul „binevenit”.

Totuşi, luni seară, şeful cabinetului lui Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, a declarat că Brazilia va respinge oferta G7, deşi biroul său a spus că aceasta este punctul său de vedere personal.

Vorbind cu reporterii din Brasilia marţi, Bolsonaro a spus: „În primul rând, Macron trebuie să-şi retragă insultele. M-a numit mincinos. Înainte de a vorbi sau de a accepta ceva din Franţa ... trebuie să-şi retragă aceste cuvinte, atunci putem vorbi", a spus Bolsonaro.

"Mai întâi să îşi retragă spusele, apoi să ofere (ajutor), apoi voi da un răspuns."

Într-o întâlnire ulterioară cu guvernatorii din statele amazoniene, Bolsonaro a declarat marţi că guvernul său apreciază activitatea de mediu a naţiunilor din G7.

G7, organizaţie formată din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, a fost de acord să acorde sprijin şi pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire, plan care va fi prezentat Organizaţiei Naţiunilor Unite în luna septembrie.

Numărul incendiilor de vegetaţie produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creştere de aproape 85% a numărului incendiilor faţă de anul trecut, a informat recent Institutul Naţional pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).

Taguri:
brazilia,
franţa,
g7

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici