Dispută la Adunarea Generală a ONU, din cauza denumirii de Macedonia

Noul preşedinte al Adunării Generale a ONU a declanşat, marţi, o dispută cu Grecia, referindu-se la ţara sa de origine cu denumirea de Macedonia, care este respinsă ferm de autorităşile de la Atena, relatează Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului Dispută la Adunarea Generală a ONU, din cauza denumirii de Macedonia

Dispută la Adunarea Generală a ONU, din cauza denumirii de Macedonia

Srgjan Kerim l-a invitat pe preşedintele ţării balcanice, Branko Crvenkovski, să ia cuvântul în faţa liderilor mondiali, adresându-i-se cu apelativul "preşedintele Republicii Macedonia", ceea ce a generat imediat protestul ambasadorului Greciei, prezent în sală.

Grecia s-a opus denumirii din momentul în care Macedonia şi-a proclamat independenţa de fosta Iugoslavie, la începutul anilor '90, argumentând că această denumire implică şi pretenţii teritoriale asupra unei provincii omonime din nordul Greciei.

Ţara este recunoscută de toate statele, cu excepţia câtorva, sub denumirea ei oficială de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, abreviată FYROM. Pe lista ţărilor ONU, ea se situează, în ordine alfabetică, între Thailanda şi Togo.

"Vreau să cer, domnule preşedinte, ca numele corect - Fosta Republică Iugoslavă Macedonia - să fie folosit în toate scopurile, în cadrul Naţiunilor Unite", a declarat ambasadorul grec, John Mourikis, în faţa Adunării Generale.

Kerim a precizat că şi el cunoaşte foarte bine situaţia, adăugând, însă: "În acelaşi timp, în calitate de preşedinte al Adunării Generale, am datoria de a arăta respect deplin faţă de demnitatea tuturor statelor membre ONU, inclusiv pentru al meu".

Un comunicat ulterior al Ministerului elen de Externe susţine că Srgjan Kerim a acţionat la comanda guvernului ţării sale şi "a compromis ireparabil, pe toata durata mandatului său, imaginea şi credibilitatea sa ca preşedinte al Adunării Generale ONU".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici