Video Dmitri Medvedev devine oficial cel de-al treilea preşedinte al Rusiei (Video ProTv)

Dmitri Medvedev a depus, miercuri, jurământul pe Constituţie în cadrul unei ceremonii de învestire desfăşurată la Kremlin, devenind oficial cel de-al treilea preşedinte al Rusiei, după Boris Elţîn şi Vladimir Putin.

207 afișări

"Jur să respect şi să protejez drepturile şi libertăţile omului şi cetăţeanului, să respect şi să apăr Constituţia Federaţiei Ruse, să apăr suveranitatea şi independenţa, securitatea şi integritatea statului, să îmi servesc cu loialitate poporul", a declarat el în timpul depunerii jurmământului, cu mâna pe Constituţie, în faţa predecesorului său şi a câtorva sute de invitaţi.

El a declarat ulterior că prioritatea sa o va constitui continuarea "dezvoltării libertăţilor civice şi economice", adăugând se bazează pe "susţinerea" predecesorului său, Vladimir Putin, pe viitor.

"Voi face totul pentru ca securitatea cetăţenilor noştri să fie nu garantată numai prin lege, ci să fie şi asigurată în mod real de către stat", a declarat noul şef de stat.

"În ultimii ani, am creat o bază solidă pentru dezvoltarea continuă a (ţării), pentru decenii de dezvoltare liberă şi stabilă (...) Trebuie să depăşim nihilismul juridic care împiedică dezvoltarea modernă", a adăugat Medvedev.

La rândul său, preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin a apreciat că Rusia a realizat un "progres" în timpul celor opt ani ai preşedinţiei sale, urându-i succes celui pe care chiar el l-a ales să-i fie succesor.

"Datoria de a proteja Rusia a fost şi rămâne datoria mea supremă. Am îndeplinit-o în toţi aceşti ani şi o voi face întotdeauna", a declarat preşedintele în exerciţiu, care va rămâne la putere în calitate de şef al Guvernului.

"Au existat şi greşeli (...) dar am reuşit să realizăm progrese. De acum înainte ne stabilim obiective nu pentru următoarele două sau trei luni, ci pentru 20-30 de ani", a adăugat Putin.

După o ceremonie pregătită în detaliu, noul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a sosit cu puţin înainte de ora locală 12.00 (11.00, ora României) la Kremlin, limuzina sa fiind încadrată de o escortă formată din nouă motociclete.

Medvedev, în vârstă de 42 de ani, îl înlocuieşte în funcţie pe Vladimir Putin care se va retrage de la Kremlin după două mandate consecutive de preşedinte.

Dmitri Medvedev devine astfel cel mai tânăr lider rus din ultimii 100 de ani.

Ceremonia de transfer al puterii, pentru prima dată organizată în Rusia, s-a desfăşurat în sala Andreievski din Marele Palat al Kremlinului, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Medvedev a sosit la Kremlin, a urcat scările şi s-a îndreptat spre sala Andreievski. El a fost aşteptat aici de preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin, de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Boris Grizlov şi Serghei Mironov şi de preşedintele Curţii Constituţionale Ruse, Valeri Zorkin.

Transferul însemnelor prezidenţiale de la Vladimir Putin la Dmitri Medvedev reprezintă un element nou în cadrul ceremoniei. După ce preşedintele ales a depus jurământul cu mâna pe Constituţie, preşedintele Curţii Constituţionale a anunţat că noul preşedinte al Rusiei a fost instalat în funcţie.

După intonarea imnului naţional, pe acoperişul reşedinţei prezidenţiale este arborat drapelul cu însemnele Preşedinţiei Federaţiei Ruse.

Un număr de 30 de salve de tun vor fi trase apoi din incinta Kremlinului.

Mandatul lui Medvedev expiră în mai 2012.

După ceremonie, noul lider rus, de asemenea comandantul suprem al Forţelor Armate Ruse, inspectează regimentul prezidenţial. Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksei al II-lea, oficiază o slujbă în Catedrala Bunei Vestiri de la Kremlin.

Circa 2.000 de invitaţi participă la ceremonia de învestitură, printre aceştia diplomaţi străini, reprezentanţi ai instituţiilor federale, guvernatori, generali, înalţi prelaţi, academicieni, oameni de cultură, sportivi şi jurnalişti.

Palatul Kremlinului va fi închis miercuri turiştilor. Femeile care participă la ceremonia de instalare a noului preşedinte au fost nevoite să poarte fuste de lungime medie iar bărbaţii costume de culoare închisă.

Accesul invitaţilor în incinta palatului se face doar pe baza buletinului de identitate. Oficialii au interzis acestora să folosească camere video, foto sau telefoane mobile în cursul ceremoniei de învestitură.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici