Dmitri Rogozin: Participarea preşedintelui rus la un summit NATO are o valoare "simbolică"

Participarea preşedintelui Rusiei la un summit NATO este un eveniment "fără precedent" cu o valoare "simbolică", afirmă ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat ediţiei online a publicaţiei Kommersant.

13 afișări
Imaginea articolului Dmitri Rogozin: Participarea preşedintelui rus la un summit NATO are o valoare "simbolică"

Dmitri Rogozin: Participarea preşedintelui rus la un summit NATO are o valoare "simbolică" (Imagine: Mediafax Foto)

"Participarea preşedintelui la un summit NATO este un eveniment fără precedent, cu o valoare simbolică", a declarat diplomatul rus.

Rogozin apreciază că refuzul NATO de a primi pentru moment în rândurile sale Ucraina şi Georgia a arătat clar că Alianţa a ascultat argumentele Moscovei: "Este evident că au fost ascultate argumentele Rusiei, dar nu numai acestea au contat".

Întrebat dacă decizia în privinţa Georgiei şi Ucrainei este o victorie a diplomaţiei ruse, Rogozin a explicat că, la Moscova, hotărârea liderilor NATO a fost primită "calm" şi nu a provocat "strigăte victorioase", întrucât era "aşteptată".

În ceea ce priveşte poziţiile ţărilor NATO faţă de Ucraina şi Georgia, Rogozin a subliniat că nu cunoaşte cum s-au desfăşurat discuţiile în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

"Ştim care au fost poziţiile înaintea summitului. Unii analişti sunt de părere că acutalul summit este un test pentru capaciatatea NATO de a lua decizii prin consens, că Statele Unite trebuie să primească respectul cuvenit în calitatea de lider al Alianţei, iar recomandările SUA trebuie îndeplinite fără ezitări. O altă poziţie este că nu trebuie iritată Rusia, că dialogul trebuie să continue. Mai este şi a treia poziţie, a ţărilor acceptate în NATO, care au întotdeauna poziţii proamericane. Dacă Viktor Iuşcenko şi Mihail Saakaşvili vor continua această tendinţă, NATO va deveni un produs proamerican", subliniază Rogozin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici