Documente despre membri SS, printre care şi un medic de origine română, descoperite la Auschwitz

Peste 200 de documente privind membri SS de la lagărul de la Auschwitz, între care medicul de origine română Victor Capesius, au fost descoperite, la 65 de ani de la eliberarea prizonierilor săi, într-un hambar din acest oraş polonez, a anunţat duminică agenţia PAP.

419 afișări
Imaginea articolului Documente despre membri SS, printre care şi un medic de origine română, descoperite la Auschwitz

Documente despre membri SS, printre care şi un medic de origine română, descoperite la Auschwitz (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Documentele îl vizează în special pe doctorul Victor Capesius, care a realizat experimente farmaceutice pe prizonierii din lagăr începând din februarie 1944 şi care a fost ultimul farmacist-şef al lagărului, a declarat pentru PAP un istoric al muzeului Auschwitz-Birkenau, Adam Cyra.

Documentele au fost găsite în timpul lucrărilor de renovare într-o casă din Oswiecim, numele polonez al oraşului Auschwitz, aflat sub ocupaţie germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Printre documentele găsite figurează şi texte privind un alt farmacist-şef al lagărului, Adolf Kroemer, inclusiv actul său de deces, cu data de 18 februarie 1944.

Născut în 1907 la Miercurea Sibiului (Reusmarkt în germană), în Transilvania, Victor Capesius a fost condamnat la nouă ani de închisoare în timpul procesului său de la Frankfurt, care a adus în băncile acuzaţilor mai mulţi criminali germani din lagărele naziste.

El a fost eliberat în 1968 şi a decedat în 1985 în Germania.

Lagărul Auschwitz-Birkenau a fost iniţial destinat încarcerării prizonierilor politici polonezi, apoi, din 1942, el a fost folosit pentru exterminarea evreilor din Europa.

Aproape un milion de evrei şi-au pierdut viaţa aici, precum şi între 70.000 şi 75.000 de polonezi non-evrei, 21.000 de romi, 15.000 de prizonieri de război sovietici şi 10.000-15.000 de alţi prizonieri, printre care şi membri ai rezistenţei, potrivit datelor muzeului Auschwitz-Birkenau.

Unele dintre aceste documente au fost publicate pe site-ul agenţiei PAP(http://historia.pap.pl).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici