Documente postate de WikiLeaks arată că Osama ben Laden fusese localizat în 2006

Serviciile secrete americane îl localizaseră pe Osama Ben Laden în Pakistan, în anul 2006, deşi, oficial, CIA susţine că nu mai are date exacte despre locul în care s-ar afla liderul al-Qaida de la începutul anilor 2000, arată documente postate de site-ul WikiLeaks, citate de Daily Mail.

72 afișări
Imaginea articolului Documente postate de WikiLeaks arată că Osama ben Laden fusese localizat în 2006

Documente postate de WikiLeaks arată că Osama ben Laden fusese localizat în 2006 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un raport al unui comandament regional ISAF din august 2006 sugera că Osama ben Laden participa frecvent la reuniuni desfăşurate în zone tribale de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan.

"O întâlnire la nivel înalt a avut loc, iar şase terorişti-sinucigaşi au primit ordine pentru o operaţiune în nordul Afganistanului. Astfel de întâlniri au loc în fiecare lună", arată raportul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Potrivit ziarului The Guardian, care a primit documentele de la WikiLeaks, raportul preciza: "Principalii lideri prezenţi la aceste întâlniri sunt mollahul Omar, liderul suprem al talibanilor, Osama ben Laden, mollahul Dadullah şi mollahul Baradar".

Dacă raportul citat este corect, acest lucru înseamnă că forţele coaliţiei din Afganistan ar fi avut oportunitatea eliminării liderului al-Qaida.

De curând, directorul CIA, Leon Panetta, declara că nu au mai existat informaţii clare despre locul unde s-ar ascunde Osama ben Laden "de la începutul anilor 2000".

Site-ul WikiLeaks.org a postat aproximativ 90.000 de rapoarte clasificate despre conflictul din Afganistan, inclusiv despre amploarea violenţelor din această ţară şi uciderea unor civili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici