Doi avocaţi francezi vor depune plângere contra lui Nicolas Sarkozy, pentru crime în Libia

Doi celebri avocaţi francezi, fostul ministru Roland Dumas şi Jacques Verges, au anunţat duminică, la Tripoli, că intenţionează să depună plângere împotriva preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, pentru "crime împotriva umanităţii" în Libia.

445 afișări
Imaginea articolului Doi avocaţi francezi vor depune plângere contra lui Nicolas Sarkozy, pentru crime în Libia

Doi avocaţi francezi vor depune plângere contra lui Nicolas Sarkozy, pentru crime în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul unei conferinţe de presă la Tripoli, un reprezentant al Ministerului libian de Justiţie a afirmat că cei doi avocaţi s-au oferit "voluntar" pentru a susţine o plângere a familiilor "victimelor bombardamentelor NATO" împotriva lui Sarkozy, a cărui ţară a fost în fruntea operaţiunilor coaliţiei internaţionale din Libia.

"Cei doi avocaţi vor depune plângere în numele familiilor libiene, în faţa tribunalelor franceze", a declarat Ibrahim Boukhzam, în prezenţa a aproximativ 30 de reprezentanţi ai familiilor care au semnat procure pentru cei doi avocaţi.

Dumas, fost ministru socialist, a precizat că a fost "stupefiat să constate că această misiune (a NATO), care vizează protejarea civililor, îi ucide".

El a denunţat "o agresiune brutală împotriva unei ţări suverane" şi a afimat că este pregătit să îl apere pe colonelul Muammar Kadhafi în cazul în care va fi judecat de Curtea Penală Internaţională (CPI).

Calificând statele Alianţei Nord-Atlantice drept "asasini", Verges a criticat la rândul său un "stat francez condus de derbedei şi asasini".

"Vom sparge zidul tăcerii", a continuat el.

Regimul libian, afectat de o revoltă fără precedent de la jumătatea lui februarie, este vizat de peste două luni de raidurile unei coaliţii internaţionale, care a intervenit la 19 martie pentru a asigura protecţia civililor, în baza Rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU.

La finalul vizitei lor de două zile în Libia, cei doi avocaţi au precizat că vor începe procedurile juridice pentru depunerea plâgerii imediat după revenirea lor la Paris, luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici