Doi foşti membri ai guvernului catalan acceptă controlul Madridului asupra regiunii şi cer eliberarea din arest

Doi foşti membri ai guvernului catalan, care au fost reţinuţi în legătură cu implicarea în referendumul de independenţă a regiunii, au cerut luni eliberarea din arest după ce au acceptat controlul Madridului asupra Cataloniei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2023 afișări
Imaginea articolului Doi foşti membri ai guvernului catalan acceptă controlul Madridului asupra regiunii şi cer eliberarea din arest

Doi foşti membri ai guvernului catalan acceptă controlul Madridului asupra regiunii şi cer eliberarea din arest

Potrivit unor apeluri depuse la Înalta Curte din Madrid, avocaţii lui Jordi Turull şi Josep Rull au precizat că foştii membri ai guvernului nu şi-au exprimat rezistenţa faţă de activarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei de către guvernul de la Madrid.

Turull şi Rull susţin că nu reprezintă un risc pentru investigaţia aflată în desfăşurare - privind ascunderea sau distrugerea de probe -, astfel că pot fi cercetaţi în stare de libertate.

Şapte foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, se află în arest din data de 2 noiembrie, fiind acuzaţi de rebeliune şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice. Fostul preşedinte al Parlamentului regional al Cataloniei, Carme Forcadell, a fost eliberat pe cauţiune.

În plus, procurorii de la Bruxelles au cerut extrădarea fostul şef al executivului, Carles Puigdemont, şi a foştilor miniştri Meritxell Serret, Antoni Comin, Lluis Puig şi Clara Ponsati, dar o nouă audiere a fost stabilită pentru 4 decembrie.

La sfârşitul lunii octombrie, guvernul de la Madrid a decis dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declaraţie de independenţă. Premierul Mariano Rajoy a anunţat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituţională.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici