Doliu naţional în China, în memoria victimelor cutremurului din provincia Qinghai - VIDEO

Ziarele din China au fost publicate miercuri alb-negru, iar drapelele au fost coborâte în bernă la instituţiile oficiale din ţară, cu ocazia zilei de doliu naţional în memoria celor circa 2.000 de persoane care au murit în urmă cu o săptămână în cutremurul din Qinghai.

21 afișări
Imaginea articolului Doliu naţional în China, în memoria victimelor cutremurului din provincia Qinghai - VIDEO

Doliu naţional în China, în memoria victimelor cutremurului din provincia Qinghai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ora locală 10.00 (05.00, ora României) mii de persoane au ţinut trei minute de reculegere, în pofida ninsorii, în Xining, capitala provinciei sinistrate Qinghai, potrivit imaginilor transmise de postul naţional de televiziune din China.

Mii de oficiali, militari, locuitori şi elevi au rămas nemişcaţi, cu capul plecat, în piaţa din centrul oraşului, în timp ce sunau sirenele.

Guvernul a decretat o zi de doliu naţional pentru victimele seismului cu magnitudinea 6,9 din prefectura Yushu, de pe platoul tibetan, care a provocat, potrivit ultimului bilanţ provizoriu, moartea a 2.064 de persoane şi dispariţia altor 175.

Din cauza seismului, au fost rănite peste 12.000 de persoane, dintre care o mie foarte grav, iar circa 100.000 au rămas fără locuinţe.

Circulaţia a fost întreruptă miercuri dimineaţă în centrul Beijingului pentru o ceremonie de coborâre în bernă a drapelului din piaţa Tiananmen.

De asemenea, drapelele au fost coborâte în bernă la toate sediile misiunilor diplomatice chineze din străinătate, iar televiziunea a eliminat din programul său toate emisiunile de divertisment.

Teatrele, cinematografele şi alte săli de spectacole au fost închise pe parcursul zilei, anumite activităţi legate de expoziţia universală de la Shanghai fiind anulate şi meciurile de fotbal amânate, potrivit presei.

Programele posturilor de televiziune străinte de divertisment sau sport, precum ale HBO şi ESPN, au fost blocate. În schimb, posturile de ştiri precum CNN sau BBC au transmis programul normal.

Toate cotidienele importante şi ediţiile electronice ale acestora au fost publicate cu banderole negre, îndemnându-i pe cetăţenii chinezi să comemoreze această zi de doliu.

"Yushu, suntem alături de voi", notează cotidianul Beijing News.

Site-urile oficiale ale Guvernului au fost publicate alb-negru.

La o săptămână de la seism, echipele de salvatori continuă căutările sub dărâmături, dar sunt afectate de frigul, altitudine şi aluncările de teren provocate de sute de replici ale seismului.

Cutremurul a distrus peste 85 la sută din locuinţele oraşului Jiegu, populat în principal, precum întrega regiune, de etnici tibetani.

Accesul în zonă, situată la 4.000 de metri altitudine, este dificil, iar ajutoarele au început să sosească abia la începutul săptămânii: hrană, apă, corturi, cuverturi şi materiale medicale.

Drumurile sunt acoperite cu gheaţă, făcând dificilă circulaţia vehiculelor efectivelor de intervenţie, a anunţat miercuri agenţia China Nouă. Ninsoarea este aşteptată în cursul zilei, potrivit serviciilor de meteorologie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici