Doliu naţional în Kenya, unde salvatorii caută alte victime ale atacului de la Nairobi

Kenya începe miercuri o perioadă de trei zile de doliu după atacul sângeros din centrul comercial Westgate de la Nairobi, unde echipele de salvare căutau printre dărâmături cadavre şi eventuali explozivi.

314 afișări
Imaginea articolului Doliu naţional în Kenya, unde salvatorii caută alte victime ale atacului de la Nairobi

Doliu naţional în Kenya, unde salvatorii caută alte victime ale atacului de la Nairobi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atacul lansat sâmbătă, revendicat de insurgenţii islamişti somalezi shebab, a costat viaţa a cel puţin 61 de civili, şase membri ai forţelor de securitate kenyene şi cinci atacatori. Aproape tot atâtea persoane sunt date dispărute şi 175 au fost rănite.

Este vorba despre operaţiunea cea mai sângeroasă din Nairobi de la atentatul sinucigaş comis de Al-Qaida, în august 1998, împotriva ambasadei Statelor Unite, care s-a soldat cu peste 200 de morţi.

Numărul victimelor este în creştere, a avertizat marţi seara preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta, anunţând încheierea operaţiunii forţelor de securitate în cursul unei alocuţiuni televizate, după ce acoperişul centrului comercial Westgate s-a prăbuşit parţial. "Cadavre sunt în continuare blocate" sub ruine, a precizat preşedintele.

Miercuri dimineaţa, salvatorii erau mobilizaţi în jurul luxosului centru comercial devastat de gloanţe, explozii şi flăcări.

Experţi în explozivi, ajutaţi de roboţi specializaţi în acţiuni de deminare, verificau dacă atacatorii au lăsat vreun exploziv în magazine, a explicat o sursă din domeniul securităţii.

De asemenea, echipe de câini dresaţi căutau bombe şi cadavre ale persoanelor date dispărute.

"Experţi medico-legali din alte ţări au fost autorizaţi să se alăture anchetei (...), printre care din Israel, Statele Unite şi Marea Britanie", a anunţat şeful Serviciilor administrative kenyene, Francis Kimemia.

Pe parcursul asediului, cele trei ţări au sprijinit forţele kenyene, fără să intervină direct, cu excepţia, poate, a israelienilor care, potrivit unei surse din domeniul securităţii, erau prezenţi în Westgate.

Preşedintele Kenyatta a anunţat marţi seara încheierea asediului după aproape 80 de ore de confruntări şi a decretat o perioadă de doliu de trei zile, promiţând să-i caute pe responsabili.

Componenţa comandoului controversat

Comandoul, format de zece până la 15 persoane, potrivit autorităţilor, a pătruns sâmbătă la prânz în Westgate, aruncând grenade şi tragând cu arme automate în direcţia angajaţilor şi mulţimii de kenyeni şi expatriaţi - cel puţin 16 dintre ei au fost ucişi - veniţi la cumpărăturile de sfârşit de săptămână, după care s-a retras în clădire cu ostatici.

Ulterior, forţele de securitate au lansat o serie de asalturi pentru a-i captura. Potrivit unui membru al forţelor speciale kenyene care a participat la operaţiuni, acestea au luat forma unei partide de vânătoare împotriva islamiştilor.

În afară de cei cinci islamişti ucişi, alţii se află, probabil, printre dărâmături împreună cu ostatici. Nu se ştia miercuri dacă unii ostatici au reuşit să fugă.

Unsprezece suspecţi au fost arestaţi, potrivit lui Uhuru Kenyatta, care nu a oferit alte precizări.

Atacul a fost revendicat sâmbătă de insurgenţi islamişti somalezi shebab, care au afirmat că acţionează astfel ca represalii faţă de o intervenţie militară kenyană în Somalia vecină, lansată la sfârşitul lui 2011. Ei au ameninţat cu atacuri şi mai puternice, în cazul în care Kenya nu îşi va retrage trupele mobilizate în Somalia.

Identitatea membrilor comandoului rămâne controversată.

Potrivit unor zvonuri, combatanţi străini, mai ales americani şi britanici, ar fi făcut parte din rândul atacatorilor, între care britanica Samantha Lewthwaite, văduva unui kamikaze de la atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra, supranumită de presă "văduva albă".

Insurgenţii shebab au "dezminţit categoric implicarea unei femei" în atac, iar Uhuru Kenyatta a afirmat că nu poate confirma implicarea unor britanici sau americani, deoarece "experţii medico-legali încearcă să stabilească naţionalităţile teroriştilor".

Insurgenţii shebab merg frecvent în Occident, unde încearcă să găsească voluntari pentru jihadul mondial, fonduri şi sprijin, în special în diaspora somaleză din Europa şi din Statele Unite.

La Nairobi, un oraş locuit de numeroşi expatriaţi, Westgate era adesea menţionat de către societăţile de securitate ca o posibilă ţintă a grupărilor ce au legături cu Al-Qaida, precum insurgenţii somalezi shebab.

Poliţia kenyană a sporit măsurile de securitate în principalele oraşe ale ţării, în timp ce clasa politică, puternic divizată de alegerile recente, a îndemnat în mod repetat la unitate.

Mii de kenyeni au donat sânge şi au venit în ajutorul victimelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici