Donald Trump a avut un ton "furios" faţă de Boris Johnson din cauza deciziei privind Huawei

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avut un ton "furios" faţă de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, într-o conversaţie pe tema deciziei Guvernului de la Londra de a permite companiei Huawei să aibă un rol în construirea sistemului de telecomunicaţii 5G, afirmă oficiali citaţi de Financial Times.

8793 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a avut un ton "furios" faţă de Boris Johnson din cauza deciziei privind Huawei

Donald Trump a avut un ton "furios" faţă de Boris Johnson din cauza deciziei privind Huawei

Boris Johnson a discutat telefonic cu Donald Trump săptămâna trecută, imediat după ce a anunţat decizia de a permite companiei chineze să participe la construirea viitoarei infrastructuri de telecomunicaţii din Marea Britanie. Guvernul de la Londra a luat decizia prin ignorarea poziţiei Administraţiei Donald Trump, care se opune colaborării cu Huawei din raţiuni de siguranţă naţională.

Conform unui oficial care cunoaşte conţinutul conversaţiei, Donald Trump a avut un ton "furios" faţă de Boris Johnson şi s-a exprimat în termeni plastici, denunţând decizia acestuia privind colaborarea cu Huawei.

Un alt oficial a confirmat că discuţia dintre Donald Trump şi Boris Johnson a fost "foarte dificilă". Oficiali britanici citaţi de FT s-au declarat surprinşi de vehemenţa tonului lui Donald Trump faţă de Boris Johnson.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a declarat că Administraţia Donald Trump este dezamăgită de hotărârea Londrei privind Huawei şi a transmis "foarte clar" această poziţie.

Guvernul Marii Britanii, Departamentul de Stat american şi Comisia pentru Siguranţă Naţională din SUA au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Preşedinţia SUA a transmis: "Preşedintele Donald Trump a discutat cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson. Cei doi lideri au abordat teme esenţiale regionale şi bilaterale, inclusiv securitatea telecomunicaţiilor".

Guvernul de la Londra a stabilit că grupul chinez Huawei va juca un rol limitat în dezvoltarea reţelei de telecomunicaţii 5G din Marea Britanie.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar. Administraţia Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj. Compania Huawei a respins acuzaţiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici