Donald Trump critică din nou acordul nuclear iranian: A fost "redactat în mod incompetent"

Preşedintele american Donald Trump a criticat din nou acordul nuclear iranian, considerând că a fost "redactat în mod incompetent" şi că Statele Unite au pierdut miliarde de dolari în baza acestei înţelegeri, fără a obţine nicio asigurare din partea Teheranului, relatează site-ul televiziunii CNN.

543 afișări
Imaginea articolului Donald Trump critică din nou acordul nuclear iranian: A fost "redactat în mod incompetent"

Donald Trump consideră că acordul nuclear iranian a fost "redactat în mod incompetent"

"Cred că a fost unul dintre cele mai incompetent redactate acorduri pe care le-am văzut vreodată. S-au dat 150 de miliarde de dolari - nu am obţinut nimic. Ei au obţinut o cale foarte rapidă către armele nucleare şi gândiţi-vă la acest lucru - 1,7 miliarde de dolari în numerar - sunt bani din buzunarul vostru. Ştiţi câte loturi de avioane înseamnă asta? Aţi văzut vreodată un milion de dolari, într-o promoţie, unde prezintă un milion de dolari în bancnote de 100 de dolari? E mult. Aici vorbim despre 1,7 miliarde de dolari. Deci acesta este cel mai prost acord, nu am obţinut nimic. Vom vedea foarte curând ce se va întâmpla", a declarat Trump, într-un interviu pentru Fox News.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat în ianuarie 2016 că, în cadrul unei soluţionări juridice vechi de zeci de ani, va plăti Iranului 1,7 miliarde de dolari pentru a încheia un acord privind vânzarea de echipamente militare care datează dinainte de Revoluţia Iraniană. Soluţionarea acestei cereri a făcut parte din eforturile administraţiei Barack Obama de a ajunge la o înţelegere mai importantă cu Iranul, care a fost încheiată în vara anului 2016.

Un înalt oficial al administraţiei de la Washington a anunţat că Donald Trump urmează să denunţe acordul nuclear iranian. Preşedintele american are ca termen limită data de 15 octombrie pentru a certifica dacă Teheranul respectă înţelegerea şi dacă acordul satisface interesele de securitate ale SUA.

Casa Albă a precizat că Trump va anunţa noi răspunsuri la testele cu rachete ale Iranului, precum şi sprijin pentru operaţiunile antiteroriste şi cibernetice, ca parte a noii strategii privind regimul de la Teheran.

În luna septembrie a acestui an, preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat SUA să nu renunţe la acordul nuclear, în caz contrar vor plăti un "preţ ridicat".

Acordul nuclear iranian a fost semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Înţelegerea este menită să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici