Donald Trump i-a revocat accesul la date confidenţiale fostului director CIA John Brennan

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis miercuri revocarea autorizaţiei de securitate a lui John Brennan, fost director al CIA în perioada Administraţiei Barack Obama şi un critic fervent al actualului lider de la Casa Albă, invocând comportamentul imprevizibil al acestuia, relatează postul BBC pe pagina electronică.

1391 afișări
Imaginea articolului Donald Trump i-a revocat accesul la date confidenţiale fostului director CIA John Brennan

Donald Trump i-a revocat accesul la date confidenţiale fostului director CIA John Brennan

John Brennan nu va mai avea acces la date confidenţiale ale Statelor Unite, a anunţat miercuri Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

John Brennan a criticat decizia preşedintelui american printr-un mesaj postat pe Twitter. „Această decizie face parte din eforturile lui Donald Trump de a suprima libertatea de exprimare şi de a-şi pedepsi criticii. Ar trebui să fie un lucru îngrijorător pentru toţi americanii, inclusiv angajaţii serviciilor de informaţii. Principiile mele ar trebui să vorbească de la sine. Nu voi abandona lupta”, a declarat Brennan.

Fostul director al CIA l-a criticat pe Donald Trump în urma summitului dintre acesta şi omologul său rus Vladimir Putin, declarând că afirmaţiile preşedintelui american au fost „ale unui trădător”.

În luna iulie, Donald Trump a anunţat că "explorează mecanisme" prin care să retragă accesul la date clasificate al fostului director CIA John Brennan, al fostului director FBI Jim Comey, al fostului director al Serviciului naţional de informaţii James Clapper şi al altor trei foşti oficiali.

Aceşti foşti oficiali "au politizat şi în anumite cazuri au obţinut profit de pe urma activităţilor publice şi accesului la date clasificate", făcând şi acuzaţii "lipsite de fundament" la adresa preşedintelui, a argumentat Sarah Sanders în luna iulie.

Casa Albă nu a oferit vreo dovadă concretă că fostul director a utilizat în mod incorect autorizaţia de securitate după părăsirea funcţiei, însă Sanders a insistat că decizia nu este una motivată politic, informează site-ul postului CNN.

"Am o responsabilitate constituţională unică de a proteja informaţiile clasificate ale naţiunii, inclusiv prin controlul accesului la acestea. Astăzi (miercuri, n.red), în îndeplinirea acestei responsabilităţi, am decis să revoc autorizaţia de securitate a lui John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA)", afirmă Donald Trump, potrivit unui comunicat prezentat de Sanders.

Potrivit unei surse citate de CNN, Dan Coats, directorul Serviciilor de informaţii americane, nu a fost consultat în legătură cu revocarea autorizaţiei de securitate a lui Brennan.

Sanders a refuzat să explice de ce pe lista persoanelor cărora ar putea să le fie revocată autorizaţia de securitate nu se numără şi susţinători ai actualului lider de la Casa Albă, cum ar fi Michael Flynn, fost consilier al preşedintelui Trump, care a pledat vinovat la acuzaţia că ar fi minţit FBI.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici