Donald Trump interzis pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale într-un nou stat american. Situaţia se complică pentru fostul preşedinte

Maine l-a descalificat pe Donald Trump de pe buletinul de vot al statului în alegerile primare pentru alegerile prezidenţiale americane de anul viitor. Decizia a fost luată ca urmare a rolului jucat de fostul preşedinte SUA în incidentele de la Capitoliu din 2021, potrivit Reuters.

2513 afișări
Imaginea articolului Donald Trump interzis pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale într-un nou stat american. Situaţia se complică pentru fostul preşedinte

Donald Trump interzis pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale într-un nou stat american. Situaţia se complică pentru fostul preşedinte

Maine devine al doilea stat care îi interzice fostului preşedinte să apară pe buletinul de vot.

Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a considerat că Donald Trump, favoritul nominalizării la preşedinţie din partea republicanilor, a incitat la insurecţie atunci când a răspândit afirmaţii false despre frauda de la alegerile din 2020 şi apoi şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu.

„Constituţia SUA nu tolerează un atac asupra fundaţiilor guvernului nostru”, a scris Bellows într-o hotărâre de 34 de pagini.

Decizia poate fi atacată la o Curte Superioară, iar Bellows şi-a suspendat hotărârea până când instanţa se va pronunţă în această privinţă.

Echipa lui Trump a spus că va ataca decizia în regim de urgenţă.

Avocaţii lui Trump au contestat faptul că acesta s-a implicat în insurecţie şi au susţinut că remarcile sale adresate susţinătorilor în ziua revoltei din 2021 au fost protejate de dreptul său la libertatea de exprimare.

Decizia a venit după ce un grup de foşti politicieni din Maine a spus că Trump ar trebui descalificat pe baza unei prevederi a Constituţiei care interzice oamenilor să deţină o funcţie dacă s-au implicat în „răzvrătire sau rebeliune” după ce au depus în prealabil un jurământ în SUA.

Hotărârea se aplică doar alegerilor primare din Maine din martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump pentru alegerile generale din noiembrie. În plus, hotărârea va creşte presiunea asupra Curţii Supreme. Aceasta va fi nevoită să rezolve dilemele legate de eligibilitatea lui Trump la nivel naţional.

Instanţa supremă din Colorado l-a descalificat pe Trump de la votul primar de stat, transformându-l în primul candidat din SUA considerat neeligibil pentru preşedinţie pentru participarea la insurecţie. Încercări similare de descalificare a lui Trump în alte state americane au fost respinse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici