Donald Trump l-a invitat la Casa Albă pe şeful diplomaţiei ruse. Subiectul controversat care va ţine agenda celor doi

Preşedintele Statelor Unite se va întâlni, miercuri, la Casa Albă, cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Aceasta este prima întâlnire de rang înalt a lui Donald Trump cu un oficial rus, de la învestirea sa, informează France 24.

606 afișări
Imaginea articolului Donald Trump l-a invitat la Casa Albă pe şeful diplomaţiei ruse. Subiectul controversat care va ţine agenda celor doi

Donald Trump l-a invitat la Casa Albă pe şeful diplomaţiei ruse. Subiectul urgent care va fi dezbătut de cei doi

Întrevederea lui Trump cu Lavrov va avea loc după discuţia oficialului rus cu Rex Tillerson, secretarul american de Stat.

Planul negociat de Rusia, Iran şi Turcia, care ar avea drept scop stabilizarea situaţiei din Siria, este cel mai urgent subiect de pe agenda bilaterală. Acordul prevede ca aceste zone de securitate să fie mărginite de puncte de control şi centre de observare "operate de forţele garanţilor consensului", dar ar putea permite şi desfăşurarea de observatori din ţări "terţe".

Prima şi cea mai mare zonă de securitate din nordul Siriei va include provinciile Idlib şi districtele Latakia, Alep şi Hama, unde sunt în total aproximativ un milion de locuitori.

Moscova susţine că aceste zone de securitate în Siria ar putea pune capăt violenţelor din acestă ţară.

Totuşi, răspunsul liderilor americani la planul prezentat de Rusia a fost unul destul de rezervat. Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a anunţat că Statele Unite analizează cu atenţie acordul privind instituirea de zone de securitate în Siria, încercând să determine dacă această înţelegere ar putea pune capăt războiului civil din această ţară, iar Departamentul de Stat american s-a declarat îngrijorat în legătură cu acordul negociat de Rusia, Turcia şi Iran.

Întrevederea are loc în contextul anchetei care vizează apropiaţi ai lui Donald Trump, suspectaţi că ar fi avut contacte cu Rusia în legătură cu scrutinul prezidenţial de anul trecut, din Statele Unite.

Mai mult, marţi, Donald Trump l-a demis pe James Comey, şeful FBI, în contextul în care el coordona investigaţia agenţiei de informaţii în acest caz.

Deşi Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va încerca să repare relaţiile cu Moscova, legăturile între Rusia şi Statele Unite s-au deteriorat suplimentar, în aprilie, după atacul american asupra unei baze aeriene a regimului Assad care este sprijinit militar şi diplomatic de Kremlin.

După ce Tillerson a vizitat Moscova pe data de 12 aprilie, unde s-a întâlnit cu Lavrov şi preşedintele rus Vladimir Putin, Trump declara că "în acest moment nu ne înţelegem deloc cu Rusia".

Demiterea şefului FBI în cursul unei anchete privind presupuse ingerinţe ruse în campania prezidenţială din SUA ar putea complica misiunea lui Lavrov de a căuta sprijinul Statelor Unite pentru propunerea Moscovei în legătură cu Siria.

Ministrul rus de Externe se va întâlni miercuri cu Tillerson, după care cei doi se vor deplasa în Alaska pentru a lua parte la o întâlnire a Consiliului Arctic, un forum interguvernamental de cooperare în domenii precum protecţia mediului, minerit, navigaţie, pescuit sau turism.

Departamentul de Stat a transmis că "în ceea ce priveşte Siria, secretarul intenţionează să discute despre detensionarea violenţelor, acordarea de asistenţă umanitară poporului sirian şi stabilirea condiţiilor pentru o soluţionare pe cale politică a conflictului".

Despre Ucraina, Departamentul de Stat a comunicat că "cele două părţi vor discuta despre necesitatea de a opri violenţele din estul Ucrainei şi rezolvarea conflictului prin implementarea acordurilor Minsk".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici