Donald Trump vrea consolidarea rolului Statelor Unite, combaterea infracţionalităţii şi terorismului. Discursul, primit favorabil de public. Presa observă un apel la unitate politică

Preşedintele Donald Trump a pledat pentru consolidarea rolului SUA în lume sub sloganul "Să facem America din nou măreaţă", promiţând măsuri pentru consolidarea economiei şi pentru combaterea infracţionalităţii şi terorismului, discursul din Congres fiind perceput favorabil de 75% dintre americani, în timp ce presa de la Washington observă un apel la solidaritate naţională.

775 afişări
Imaginea articolului Donald Trump vrea consolidarea rolului Statelor Unite, combaterea infracţionalităţii şi terorismului. Discursul, primit favorabil de public. Presa observă un apel la unitate politică

Donald Trump vrea consolidarea rolului Statelor Unite, combaterea infracţionalităţii şi terorismului. Discursul, primit favorabil de public. Presa observă un apel la unitate politică (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Combaterea antisemitismului şi rasismului

"Recentele ameninţări care au vizat centre ale comunităţii evreieşti şi actele de vandalism de la cimitirele evreieşti, prercum şi atacul armat comis în Kansas City ne amintesc că, indiferent dacă suntem o naţiune divizată politic, suntem o ţară unită în combaterea atitudinilor ostile şi răului în toate formele. Torţa este în mâinile noastre şi o vom folosi pentru luminarea lumii. Începem un nou capitol de măreţie a Statelor Unite", a afirmat Donald Trump.

"Aliaţii noştri vor descoperi că America este pregătită din nou să asume un rol de conducere. Toate naţiunile lumii - prieteni sau inamici - vor descoperi că America este puternică, mândră şi liberă", a subliniat preşedintele SUA.

Consolidarea economiei, combaterea infracţionalităţii

"Timp de prea mult timp, am asistat la înrăutăţirea situaţiei clasei de mijloc, în timp ce noi exportam locuri de muncă şi bunăstare în alte ţări. Am finanţat şi am construit proiect după proiect la nivel mondial, dar am ignorat situaţia copiilor noştri din Chicago, Baltimore, Detroit şi din multe alte locuri din SUA. Am apărat frontierele altor naţiuni, dar am lăsat deschise frontierele noastre, care au putut fi traversate de toţi, aducând droguri la un nivel fără precedent. Am cheltuit mii de miliarde de dolari în străinătate, dar infrastructura americană s-a prăbuşit", a adăugat Donald Trump.

"De la începerea mandatului meu, companiile Ford, Fiat-Chrysler, General Motors, Sprint, Softbank, Lockheed, Intel, Walmart şi alţii au anunţat că vor investi miliarde de dolari în Statele Unite şi vor crea zeci de mii de locuri de muncă americane. (...) Am ordonat Departamentului pentru Securitate Internă şi Departamentului Justiţiei, Departamentului de Stat şi directorului comunităţii serviciilor de informaţii să coordoneze strategia agresivă de anihilare a cartelurilor infracţionale care s-au răspândit în Statele Unite", a insistat preşedintele.

Combaterea terorismului

"Obligaţia noastră este de a proteja şi a servi interesele cetăţenilor americani. Luăm măsuri puternice pentru a proteja naţiunea de terorismul radical islamic. După cum am promis, am cerut Departamentului Apărării să elaboreze un plan pentru distrugerea reţelei teroriste Stat Islamic", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Menţinerea angajamentelor în cadrul NATO, cu condiţia contribuţiilor proporţionale

"Ne aşteptăm ca partenerii noştri, fie că sunt din NATO, din Orientul Mijlociu şi din zona Pacific să asume un rol direct şi semnificativ atât la nivel strategic, cât şi în operaţiuni militare, dar şi să suporte cota corectă a costurilor", a insistat Trump.

Discurul prezidenţial - primit favorabil de peste 75% dintre americani

Conform unui sondaj CNN/ORC, peste 75% dintre americani au reacţionat pozitiv la discursul lui Donald Trump, 57% dintre persoanele intervievate având reacţii foarte favorabile, iar 21% "oarecum favorabile". Doar 21% dintre americani au reacţionat negativ la discursul prezidenţial.

Reacţia principalelor publicaţii

"Discursul preşedintelui a atins temele reformării sistemului medical şi fiscal, dar nu prea au fost oferite detalii, deşi retorica a fost puternică", a comentat cotidianul The Washington Post, sub titlul: "În primul discurs din Congres, Trump primeşte note mari pentru tonul constant şi vehement".

"Discurul lui Donald Trump semnalează o schimbare de ton: Vremea planurilor de amploare mică a trecut", notează publicaţia The Hill.

"Donald Trump pare să ofere o perspectivă mai optimistă, cerând Congresului să pună capăt «disputelor triviale»", titrează cotidianul The New York Times.

The Washingon Times observă că preşedintele pare să facă apel la unitate în Congres. "Trump le cere democraţilor şi republicanilor să colaboreze", notează publicaţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici