Donald Trump vrea soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin cooptarea ţărilor sunnite contra Iranului -NYT

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi consilierii lui elaborează o strategie de soluţionare a conflictului israelo-palestinian prin obţinerea susţinerii unor naţiuni arabe de genul Arabiei Saudite şi Egiptului pentru contracararea ascensiunii Iranului, un stat majoritar şiit, scrie The New York Times.

846 afișări
Imaginea articolului Donald Trump vrea soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin cooptarea ţărilor sunnite contra Iranului -NYT

Donald Trump vrea soluţionarea conflictului israelo-palestinian cooptând ţări sunnite contra Iranului -NYT (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

Abordarea care se conturează este în cadrul gândit de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care va vizita Statele Unite săptămâna viitoare. Strategia pare a fi în sensul cooptării susţinerii unor state proponderent sunnite în tentativa de coordonare a regimului şiit din Iran.

Însă oficiali arabi l-au avertizat pe Donald Trump şi pe consilierii prezidenţiali americani că, dacă vor cooperare, Statele Unite nu trebuie să mai susţină acţiuni provocatoare ale Israelului.

Iar Casa Albă pare să ţină cont de aceste sfaturi. Donald Trump a amânat planul de mutare a ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, pe fondul semnalelor privind riscul unor proteste violente ale palestinienilor. După întrevederea pe care a avut-o săptămâna trecută cu regele Abdullah al Iordaniei, Donald Trump a avertizat în premieră Israelul să nu intensifice activităţile de colonizare.

"Circulă anumite idei interesante despre potenţialul discuţiilor între Statele Unite, Israel şi ţări arabe pe teme de securitate regională în care problema israelo-palestiniană ar juca un rol semnificativ", a declarat Robert Satloff, directorul executiv al Institutului pentru Politicile Orientului Apropiat (Institute for Near East Policy), cu sediul la Washington.

Ideea cooptării statelor arabe pentru obţinerea unui acord între Israel şi Autoritatea Palestiniană nu este nouă, ea fiind aplicată şi de Administraţia George H.W. Bush.

Diferenţa este că, în ultimii opt ani, Israelul a început să se apropie de naţiuni prepunderent sunnite, în contextul preocupărilor comune referitoare la hegemonia iraniană asupra Orientului Mijlociu.

"Logica unei abordări de soluţionare a conflictului israelo-palestinian din afară a fost adoptată deoarece palestinienii sunt foarte slabi şi divizaţi şi întrucât există o nouă relaţie, tacită, între ţări arabe şi Israel, astfel că există speranţa că arabii ar fi dispuşi la mai mult", explică Dennis B. Ross, fost emisar american în Orientul Mijlociu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici