Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Este necesară mai multă claritate privind modul în care Marea Britanie vede relaţiile viitoare

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că ar trebui demarate negocierile privind perioada de tranziţie post-Brexit, iar Blocul comunitar are nevoie de mai multă claritate cu privire la modul în care Marea Britanie consideră relaţiile viitoare, relatează BBC News.

234 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Este necesară mai multă claritate privind modul în care Marea Britanie vede relaţiile viitoare

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Este necesară mai multă claritate privind modul în care Marea Britanie vede relaţiile viitoare

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul britanic Theresa May au anunţat că "au fost înregistrate progrese suficiente" privind negocierile de Brexit, astfel că discuţiile pot avansa la următoarea fază, care include relaţiile comerciale viitoare.

"Confirmarea primită de la negociatorii noştri că s-au înregistrat progrese suficiente îmi permite să prezint proiectul de instrucţiuni pentru summitul Consiliului European din luna decembrie, proiect pe care l-am trimis liderilor europeni. În primul rând, ar trebui să începem negocierile privind perioada de tranziţie, astfel încât cetăţenii şi companiile să aibă o situaţie clară. După cum ştiţi, Marea Britanie a cerut o tranziţie de aproximativ doi ani, rămânând în acest timp parte a Pieţei Unice şi a Uniunii Vamale. Şi suntem pregătiţi să discutăm acest lucru, însă, fireşte, avem condiţiile noastre. Propun ca, în această perioadă, Marea Britanie să respecte: întreaga legislaţie a UE, angajamentele bugetare, supravegherea judiciară şi toate obligaţiile aferente. În mod evident, în perioada de tranziţie după ieşirea Marii Britanii din UE, procesul de luare a deciziilor la nivelul UE va continua doar între cele 27 de state membre, fără Marea Britanie", a spus Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European a salutat acordul convenit vineri la Bruxelles, dar a avertizat că provocarea cea mai dificilă va urma.

"Dorim să începem discuţiile cu Marea Britanie pentru a explora viziunea britanică asupra relaţiilor sale viitoare cu UE. Până acum, am auzit o serie de idei. Avem nevoie de mai multă claritate cu privire la modul în care Marea Britanie consideră relaţiile viitoare, după ce va părăsi Piaţa Unică şi Uniunea Vamală. Prin urmare, propun să mandatăm negociatorul nostru să înceapă discuţii exploratorii cu prietenii noştri britanici cu privire la această problemă. Din punctul nostru de vedere, suntem gata să începem pregătirea unui parteneriat strâns UE-Marea Britanie în domeniul comerţului, în lupta împotriva terorismului şi a criminalităţii internaţionale, precum şi în domeniile securităţii, apărării şi politicii externe. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Consiliul European va trebui să adopte orientări suplimentare anul viitor", a mai spus Tusk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici