Două elicoptere militare deschid focul asupra unei mulţimi în Kenya

Două elicopetere militare kenyene au deschis focul marţi asupra unei mulţimi înarmate cu macete care teroriza sute de refugiaţi, pe fondul violenţelor care au izbucnit în ţara est-africană.

2 afișări
Imaginea articolului Două elicoptere militare deschid focul asupra unei mulţimi în Kenya

Două elicoptere militare deschid focul asupra unei mulţimi în Kenya

În timp ce violenţele tribale se extind pe teritoriul ţării cu 36 de milioane de locuitori, preşedintele Mwai Kibaki le-a cerut tuturor kenyenilor să menţină pacea.

Liderul de opoziţie Raila Odinga însă a dat avertismente că republica est-africană "se îndreaptă către anarhie".

Două elicoptere au bombardat mulţimea, trăgând cu ceea ce poliţia susţine că ar fi gloanţe de cauciuc asupra unui grup de aproximativ 600 de persoane care agitau macete şi bâte în direcţia membrilor altui trib.

Incidentul a survenit când poliţia încerca să îmbarce în camioane aproximativ 300 de refugiaţi din tribul Luo, pentru a-i proteja de tribul Kikuyu.

Atacul elicopterelor a condus la retragerea mulţimii Kikuyu.

Anterior, au izbucnit noi violenţe interetnice la periferia oraşului Nairobi, în cartierul Kiberia, după ce un politician kenyan de opoziţie a fost ucis la reşedinţa sa, luni seară.

Melitus Were, un membru nou ales al Parlamentului, din partea Mişcării Portocalie Democratică (ODM), a fost împuşcat de două ori în cap, în timp ce încerca să intre în casă, în noaptea de luni spre marţi.

Kibaki a condamnat în declaraţia sa uciderea lui Were ca fiind "o crimă odioasă", în cazul căreia va fi imediat demarată o anchetă.

Însă, un purtător de cuvânt al ODM , fără a-şi divulga numele, a declarat că Were ar putea fi ţinta rivalilor politici.

Oficialii Guvernului nu au comentat imediat incidentul.

La câteva ore după asasinarea lui Were, triburile etnice au început să se lupte în cartierul Kibera din Nairobi, unde politicianul a fost împuşcat.

În oraşul Naivasha, la distanţă de o oră de Nairobi, mulţimile au jefuit casele şi au incendiat bunurile celor care s-au refugiat în zona cu lacuri a oraşului.

Nori de fum s-au ridicat în diferite părţi ale oraşului, în timp ce membrii tribului Kikuyu din Kibaki îi urmăreau pe reprezentanţii grupurilor Luo, Luhya şi Kalenjin, ale căror comunităţi au sprijinit ODM.

Circa 850 de persoane au fost ucise după alegerile din decembrie, care l-au reinstalat la putere pe Kibaki şi despre care opoziţia susţine că au fost fraudate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici