Două jurnaliste din Belarus riscă 3 ani de închisoare pentru că au documentat protestele împotriva lui Aleksandr Lukaşenko

  • Două jurnaliste din Belarus, care lucrează pentru postul de televiziune polonez Belsat, au avut proces marţi, în Minsk, anunţă Reuters.
  • Yekaterina Andreeva, reporter, şi Darya Chultsova, cameraman, au documentat protestele din Belarus, din noiembrie şi au fost arestate în aceeaşi lună.
  • Procurorii le acuză pe jurnaliste de instigare la violenţă pentru că au difuzat imagini de la proteste şi riscă 3 ani de închisoare.
295 afișări
Imaginea articolului Două jurnaliste din Belarus riscă 3 ani de închisoare pentru că au documentat protestele împotriva lui Aleksandr Lukaşenko

Două jurnaliste din Belarus, care lucrează pentru postul de televiziune polonez Belsat, au avut proces marţi, în Minsk, anunţă Reuters. Cele două femei, Yekaterina Andreeva şi Darya Chultsova, au fost acuzate că au contribuit la coordonarea protestelor din Belarus, conform Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

Yekaterina Andreeva, reporter, şi Darya Chultsova, cameraman, au documentat protestele din Belarus, din noiembrie şi au fost arestate în aceeaşi lună.

Procurorii le acuză pe jurnaliste de instigare la violenţă pentru că au difuzat imagini de la proteste. Yekaterina şi Darya au respins acuzaţiile, dar riscă trei ani de închisoare. În timpul derulării procesului, cele două au stat închise într-o cuşcă.

Mai multe organizaţii internaţionale de susţinere a drepturilor omului s-au opus reţinerii celor două jurnaliste.

Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor, din New York, a făcut apel la autorităţile din Belarus şi au cerut ca Guvernul să retragă acuzaţiile ”absurde” şi cele două jurnaliste să fie eliberate. ”Guvernul din Belarus trebuie să înceteze să mai pedepsească jurnaliştii şi să acorde dreptul la libera exprimare, fără teama persecuţiei”, au scris într-o declaraţie oficială.

Mii de protestatari au fost închişi şi aproape toate figurile politice din opoziţie au fost exilate sau închise în urma manifestaţiilor din Belarus. Mai multe proteste au avut loc în toată ţara, începând cu luna august, după ce Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de fraudarea alegerilor prezidenţiale, în detrimentul oponentului său, Svetlana Tihanovskaia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici