Două persoane de naţionalitate afgană, suspectate că aparţin unei celule SI ce pregătea atacuri în Europa, arestate în Italia

Două persoane au fost arestate în oraşul italian Bari, fiind suspectate că aparţin unei celule teroriste a organizaţiei Stat Islamic şi că pregăteau, potrivit poliţiei, atentate în Italia, Franţa, Belgia şi Marea Britanie, informează ziarul La Repubblica.

307 afișări
Imaginea articolului Două persoane de naţionalitate afgană, suspectate că aparţin unei celule SI ce pregătea atacuri în Europa, arestate în Italia

Două persoane,suspectate că aparţin unei celule SI ce pregătea atacuri în Europa, arestate în Italia (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

UPDATE: Doi afgani au fost arestaţi marţi în oraşul italian Bari, unul dintre ei fiind suspectat că intenţiona să pregătească atentate în Europa, iar celălalt, pentru trafic de imigranţi, relatează Le Figaro online.

Alte trei persoane, un pakistanez şi doi afgani, sunt căutaţi de autorităţi.

Ancheta a fost lansată în decembrie, când mai mulţi carabinieri au reţinut patru afgani care făceau înregistrări video într-un centru comercial din Bari şi le-au confiscat acestora din urmă telefoanele mobile. În memoria acestor telefoane au fost găsite înregistrări video ce surprindeau imagini dintr-un centru comercial, din aeroportul şi portul din Bari, precum şi fotografii cu locuri din Roma, Paris şi Londra.

"Este vorba despre fotografii care aparent nu au importanţă, însă luate în ansamblu, ele reprezintă localizarea unor zone sensibile", a explicat procurorul Roberto Rossi.

În memoria telefoanelor au mai fost găsite imagini cu vehicule militare şi arme, precum şi înregistrări video de propagandă ale talibanilor.

Anchetatorii au mai găsit un fişier despre o operaţiune de trafic de imigranţi în Italia, în Ungaria şi în Franţa (în tabăra de la Calais).

Unul dintre telefoane, un iPhone, nu a putut fi deblocat, a deplâns Roberto Rossi, susţinând că respectul petru viaţa privată nu poate rămâne neîncălcat atunci când securitatea este în joc.

Cei doi afgani arestaţi obţinuseră azil din raţiuni umanitare în Italia. Unul dintre cei se afla încă într-un centru de primire pentru solicitanţi de azil.

Anterior, presa italiană informa că ambele persoane arestate în oraşul italian Bari sunt suspecate că aparţin unei celule teroriste a organizaţiei Stat Islamic şi că pregăteau, potrivit poliţiei, atentate în Italia, Franţa, Belgia şi Marea Britanie.

În total, din celulă fac parte cinci persoane.

O persoană este pusă sub urmărire în Milano, iar alte două au ajuns probabil în Afganistan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici