Drapelul SUA, coborât în bernă în memoria victimelor atacului armat din Tennessee

Drapelul Statelor Unite ale Americii din faţa Casei Albe şi a Capitoliului a fost coborât în bernă, marţi, în memoria victimelor atacului armat produs joi la două centre militare din Chattanooga, Tennessee.

268 afișări
Imaginea articolului Drapelul SUA, coborât în bernă în memoria victimelor atacului armat din Tennessee

Drapelul SUA, coborât în bernă în memoria victimelor atacului armat din Tennessee (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Preşedintele Barack Obama a solicitat ca această măsură să fie aplicată la Casa Albă „în semn de respect pentru victimele actelor de violenţă fără sens care au fost comise”, steagul urmând să rămână coborât până sâmbătă.

Potrivit CNN, Obama a luat această decizie la scurt timp după ce senatorul american Mitch McConnell şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, au anunţat că vor coborî în bernă drapelul din faţa Capitoliului. De altfel, preşedintele SUA a fost criticat de opoziţie pentru că nu a luat această decizie imediat după producerea incidentului.

Atacul armat produs joi la două centre militare din statul american Tennessee s-a soldat cu moartea a patru puşcaşi marini şi rănirea altor trei persoane. Atacatorul, identificat ca fiind Mohammad Youssuf Abdulazeez, a fost împuşcat mortal de către forţele de ordine.

Familia atacatorului a precizat, într-un comunicat emis sâmbătă seara, că acesta suferea de mulţi ani de depresie şi a transmis condoleanţe familiilor "victimelor atacului armat comis joi".

FBI investighează atacul ca un act de terorism, dar a precizat că este devreme pentru a specula pe tema motivelor autorului.

Abdulazeez, ai cărui părinţi sunt palestinieni, a efectuat o călătorie în Iordania 2014, îngrijorat de conflictele din Orientul Mijlociu şi de ezitarea SUA şi a altor state de a interveni, potrivit unor prieteni.

El era supărat pentru bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza din 2014 şi pentru războiul civil din Siria. "Considera că Iordania, Qatarul, Arabia Saudită şi alte ţări nu făceau destul pentru a ajuta şi erau influenţate puternic de SUA", a afirmat un prieten al atacatorului. Un alt prieten a declarat că Abdulazeez vorbea întotdeauna despre Orientul Mijlociu.

Potrivit celor doi, după ce s-a întors din Iordania, Abdulazeez a achiziţionat trei arme de pe Internet, deşi mai avea două pistoale. Cei doi prieteni au mai spus că prietenul lor consuma ocazional marijuana şi alcool, iar în urmă cu câţiva ani a făcut terapie pentru a se trata.

În urma atacurilor armate, guvernatorii mai multor state americane au decis să sporească măsurile de securitate la centrele de recrutare ale Gărzii Naţionale şi la unităţile militare. Unii dintre ei au cerut chiar înarmarea membrilor Gărzii Naţionale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici