Drumul lung şi plin de pericole către casă. Locuitorii unui sat rupt de lume trăiesc la mii de trepte distanţă de civilizaţie. FOTO

  • O comunitate din provincia chineză Sichuan trăieşte aproape complet izolată de restul lumii, la o altitudine mult mai mare faţă de restul regiunii
  • Oamenii sunt nevoiţi să urce şi să coboare 800 de metri pe o scară de metal fixată pe versant
  • Deşi încă prezintă pericole, scara este varianta îmbunătăţită a treptelor din lemn folosite până nu demult
  • Este singura cale de acces aflată la dispoziţia localnicilor, care vor fi curând relocaţi, potrivit planului Chinei de a eradica sărăcia extremă din ţară
19823 afișări
Imaginea articolului Drumul lung şi plin de pericole către casă. Locuitorii unui sat rupt de lume trăiesc la mii de trepte distanţă de civilizaţie. FOTO

Drumul lung şi plin de pericole către casă. Locuitorii unui sat rupt de lume parcurg zilnic acest drum. FOTO

Numeroase comunităţi din China se confruntă cu sărăcia extremă, a cărei eradicare se află de mulţi ani în vizorul autorităţilor. Sătenii din Atuleer, provincia Sichuan, au însă un obstacol în plus: trăiesc izolaţi pe vârful unei stânci, acolo unde accesul nu e posibil decât folosind o scară de metal. Urcuşul de 800 de metri către casă e o rutină pentru localnici, care până nu demult aveau o versiune rudimentară, din lemn, a scării modernizate, cu 2.000 de trepte.

În ciuda îmbunătăţirilor aduse, viaţa rămâne în continuare o provocare pentru localnici. Casele din cărămizi de lut adăpostesc familii niciodată sătule, care se încălzesc şi gătesc puţinul pe care îl au la foc, direct pe pământ.

„Suntem atât de săraci încât nu avem decât porumb şi cartofi. Nimic altceva”, povesteşte un sătean într-un reportaj BBC. Bărbatul nu crede că planul Guvernului, de a elimina în numai trei ani blestemul sărăciei din China, este posibil.

Autorităţile susţin, însă, altceva. Construiesc aşezări noi, unde populaţia care trăieşte în condiţii limită, precum cei din Atuleer, să poată începe o viaţă mai blândă, cu acces la educaţie şi servicii de sănătate.

Potrivit BBC, peste 5 milioane de oameni au fost relocaţi din comunităţile izolate în ultimii cinci ani. Cei intervievaţi mărturisesc faptul că nu le e dor de condiţiile „tradiţionale”, dar lipsite de igienă pe care le-au lăsat în urmă.

Eliminarea sărăciei este una dintre ambiţiile majore ale guvernului chinez, care şi-a propus în ultimii ani ca ţara să devină „minunea economică a lumii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici