Duminică au loc alegeri parlamentare în Ungaria. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban îşi menţine avansul faţă de alianţa opoziţiei

  • Partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, şi-a menţinut avansul faţă de o alianţă a opoziţiei în apropierea alegerilor naţionale, potrivit ultimelor sondaje de opinie.
  • Un sondaj Median, realizat la sfârşitul lunii martie şi publicat miercuri de site-ul Hvg.hu, a plasat sprijinul pentru partidul naţionalist Fidesz înaintea alegerilor din 3 aprilie la 40%, faţă de 39% în sondajul Median de la sfârşitul lunii februarie.
3824 afișări
Imaginea articolului Duminică au loc alegeri parlamentare în Ungaria. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban îşi menţine avansul faţă de alianţa opoziţiei

Alianţa celor şase partide din opoziţie se situa la 32%, iar aproximativ 20% dintre alegători erau încă indecişi.

Într-un sondaj separat realizat de institutul de sondaje Zavecz Research între 21 şi 27 martie şi publicat marţi seara, Fidesz avea 39% din susţinere, iar alianţa opoziţiei 36%. În rândul alegătorilor decişi, Fidesz avea 50%, în timp ce opoziţia se situa la 46%, a precizat Zavecz, potrivit Reuters.

Orban se confruntă cu o opoziţie unită pentru prima dată de la preluarea mandatului în urma unei victorii zdrobitoare în alegerile din 2010. Candidatul acesteia pentru funcţia de prim-ministru este Peter Marki-Zay, un independent care este în prezent primar al oraşului Hodmezovasarhely, un oraş din sudul Ungariei.

Median a declarat că, în rândul alegătorilor Fidesz, 37% consideră că invazia Rusiei în Ucraina a fost nejustificată, în timp ce 43% au spus că a fost justificată. La nivelul întregului electorat, procentele respective au fost de 55% şi 28%.

Orban a condamnat atacul Rusiei, dar a evitat criticile personale la adresa preşedintelui Vladimir Putin.

De asemenea, el a refuzat să permită livrarea de arme către Ucraina prin Ungaria şi se opune cu fermitate sancţiunilor asupra energiei ruseşti, afirmând că acest lucru ar distruge o economie internă dependentă de gazul şi petrolul rusesc.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici