După Putin, preşedintele chinez şi-a mai găsit un aliat. Xi Jinping: "China şi Egiptul împărtăşesc viziuni şi strategii similare"

China şi Egiptul "împărtăşesc viziuni şi strategii similare în ceea ce priveşte apărarea propriilor interese", a declarat liderul chinez Xi Jinping în cadrul unei întâlniri cu preşedintele autoritar al Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

30281 afișări
Imaginea articolului După Putin, preşedintele chinez şi-a mai găsit un aliat. Xi Jinping: "China şi Egiptul împărtăşesc viziuni şi strategii similare"

După Putin, preşedintele chinez şi-a mai găsit un aliat. Xi Jinping: "China şi Egiptul împărtăşesc viziuni şi strategii similare"

Liderul egiptean a fost unul dintre puţinii şefi de stat care s-au întâlnit cu Xi după ce au participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, căutând legături mai strânse cu China.

Xi "a salutat încrederea politică sporită" dintre cele două ţări, citând cooperarea în lupta împotriva pandemiei. Parteneriatul lor strategic cuprinzător este un model de "solidaritate între China şi lumea arabă, China şi Africa şi China şi lumea în curs de dezvoltare", a declarat Xi, potrivit CGTN, divizia internaţională a televiziunii de stat CCTV.

"China şi Egiptul împărtăşesc viziuni şi strategii similare în ceea ce priveşte apărarea propriilor interese, urmărirea dezvoltării comune, sporirea bunăstării popoarelor lor şi promovarea echităţii şi justiţiei în lume, în condiţiile în care lumea trece prin schimbări nemaiîntâlnite de un secol", a spus Xi.

Părţile vor "continua să se sprijine reciproc în chestiuni legate de interesele de bază şi preocupările majore", a spus el.

De la preluarea puterii, el-Sissi a supervizat o reprimare pe scară largă a disidenţei şi a opoziţiei, încarcerând zeci de mii de persoane şi atrăgând critici internaţionale.

În 2017, guvernul a arestat zeci de studenţi uiguri care studiau la Universitatea Al-Azhar din Cairo şi i-a deportat în China, pe fondul represiunii Beijingului împotriva minorităţilor musulmane din regiunea Xinjiang, situată în vestul extrem al ţării.

Întâlnirea cu liderul egiptean vine după ce Xi a ajuns la un acord şi cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru furnizare de gaz. China şi Rusia au criticat la comun extinderea NATO, dar şi Taiwanul.

Xi s-a întâlnit cu şefii de stat din Kazahstan, Turkmenistan, Serbia, Ecuador şi Qatar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici