Echipajul submarinului Nerpa se îndoieşte de versiunea oficială privind accidentul

Un ofiţer de pe submarinul Nerpa a pus sub semnul întrebării, joi, versiunea oficială, potrivit căruia accidentul soldat cu moartea a 20 de persoane a fost provocat de unul dintre membrii echipajului, care a activat sistemul antiincendiu al navei.

19 afișări
Imaginea articolului Echipajul submarinului Nerpa se îndoieşte de versiunea oficială privind accidentul

Echipajul submarinului Nerpa se îndoieşte de versiunea oficială privind accidentul (Imagine: www.news.bbc.co.uk)

"Nu credem că ar fi putut declanşa, intenţionat sau accidental, sistemul antiincendiu. Sunt coleg cu el demult, din 2003. Nu este un începător; este un specialist competent", a declarat ofiţerul citat, sub protecţia anonimatului.

"Nu credem că este vinovat şi ne temem că a făcut mărturisirea sub presiune", a adăugat ofiţerul rus, citat de agenţia Interfax. "A fost luat aseară pentru interogatoriu şi nu s-a întors până acum", a mai spus el.

Ofiţerul a adăugat că îl cunoaşte bine pe militarul bănuit că ar fi provocat accidentul, fiind coleg cu el şi în Kamciatka, înainte de a veni la Vladivostok. "Suntem prieteni de familie, iar copiii noştri cresc împreună, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Parchetului rus a declarat, joi dimineaţă, că unul dintre membrii echipajului a declanşat sistemul antiincendiu de la bordul submarinului, fără a avea autorizaţie sau vreo motivaţie pentru aceasta. "Marinarul şi-a recunoscut deja greşeala", a precizat Vladimir Markin, citat de agenţiile ruse de presă.

Autorităţile au declanşat împotriva lui o anchetă penală pentru omor din neglijenţă.

Victimele, trei ofiţeri şi 17 civili, au murit asfixiate după ce au inhalat freon în stare gazoasă, ca urmare a declanşării bruşte a sistemului antiincendiu al submarinului, dar autorităţile afirmă că la bordul acestuia nu a avut loc nici un incendiu. Submarinul, a cărui construcţie fusese finalizată cu puţin timp în urmă, efectua teste în Marea Japoniei în momentul producerii accidentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici