Echipele de intervenţie extind căutările victimelor şi epavei avionului AirAsia în Marea Java

Echipele de intervenţie din Indonezia au extins luni căutările în Marea Java, împiedicate până acum de vremea nefavorabilă, pentru găsirea cadavrelor victimelor şi a epavei avionului AirAsia, care ar fi putut fi luate de curenţii puternici.

342 afișări
Imaginea articolului Echipele de intervenţie extind căutările victimelor şi epavei avionului AirAsia în Marea Java

Echipele de intervenţie extind căutările victimelor şi epavei avionului AirAsia în Marea Java (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cea de-a noua zi a operaţiunilor conduse de Indonezia, cu ajutorul altor ţări, pentru găsirea victimelor şi epavei Airbusului A320-200, care s-a prăbuşit în mare la 28 decembrie, oficialii speră că scafandrii vor putea coborî în adâncuri, după ce zilele trecute au întâmpinat condiţii dificile.

Trei cadavre au fost recuperate luni, ridicând numărul total la 37, dintre cele 162 de persoane aflate la bordul avionului - 155 de indonezieni, copilotul francez, un britanic, trei sud-coreeni, un singaporez şi un malaysian - care decolase din oraşul indonezian Surabaya, cu destinaţia Singapore, şi a întâmpinat condiţii meteorologice foarte dificile, înainte de a dispărea de pe radare.

"Sperăm că vremea va fi bună astăzi pentru ca ROV (vehicul submarin teleghidat) şi alte instrumente să poată fi utilizate şi ca scafandrii să poată ajunge din nou pe fundul mării", a declarat un reprezentant al echipelor de salvare, S.B. Supriyadi, exprimându-şi speranţa că "toate părţile" avionului vor putea fi localizate luni.

Membrii echipelor au găsit până în prezent cinci părţi mari ale avionului, în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a valurilor mari.

Echipele implicate în operaţiunile pe mare, printre care doi anchetatori francezi care încearcă să localizeze balizele acustice ale celor două înregistratoare de zbor, speră să găsească cutiile negre, cruciale pentru a stabili cauza prăbuşirii.

Agenţia naţională meteorologică indoneziană a afirmat într-un raport preliminar că prăbuşirea avionului a fost probabil cauzată de gheaţă, o ipoteză considerată prematură de experţi.

Căutările efectuate în largul insulei Borneo se vor extinde spre est din cauza curenţilor puternici care ar fi putut lua părţi ale epavei avionului, a precizat Supriyadi.

Mai multe avioane au decolat din Pangkalan Bun, oraşul cu aeroport cel mai apropiat de zona operaţiunilor pe mare, pentru a continua căutările aeriene. Alte echipe examinează coastele pentru a repera eventuale cadavre aduse de curenţi.

Comandantul armatei, generalul Moeldoko, le-a propus familiilor victimelor să le aducă în zona prăbuşirii. "Le vom lua cu o navă a Marinei şi le vom aduce în zonă pentru a putea arunca flori, în speranţa că acest lucru va reduce tristeţea şi sentimentul de pierdere", a declarat el.

Prioritatea echipelor de intervenţie este găsirea cadavrelor victimelor, dintre care unele au fost descoperite imobilizate pe scaunele lor din avion.

Duminică seara, fiica comandantului de bord indonezian, Iriyanto, a lansat un apel la televiziune rugând populaţia să nu îl acuze pe tatăl său. "El este doar o victimă şi nu a fost încă găsit. Familia mea este în doliu. Fiind fiica lui, nu pot accepta asta. Nici un pilot nu ar face rău pasagerilor săi", a declarat Angela Anggi Ranastianis pentru postul TV One.

Autorităţile au deschis o anchetă pentru a verifica informaţiile potrivit cărora avionul AirAsia ar fi folosit un culoar aerian fără autorizaţie la plecarea din Surabaya, al doilea oraş din Indonezia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici