Editorii dezaprobă mişcarea guvernului indian de a controla ştirile online

Sindicatul editorilor din India este profund deranjat de iniţiativa guvernului de a controla ştirile de pe reţelele de socializare prin intermediul unei unităţi autoproclamate de verificare a faptelor, a declarat vineri organismul de profil, potrivit Reuters.

73 afișări
Imaginea articolului Editorii dezaprobă mişcarea guvernului indian de a controla ştirile online

Editorii dezaprobă mişcarea guvernului indian de a controla ştirile online

Sindicatul editorilor din India spun că noile reguli de control sunt „draconice” şi „asemănătoare cenzurii”.

Modificările aduse normelor IT ale ţării impun platformelor „sănu publice, să nu partajeze şi să nu găzduiască informaţii false, false sau înşelătoare” despre guvern.

Administraţia prim-ministrului indian Narendra Modi a fost în repetate rânduri implicată în lupte cu diverse platforme de socializare atunci când acestea nu au ţinut cont de solicitările de retragere a anumitor conţinuturi sau conturi pentru că ar fi răspândit informaţii false.

Guvernul federal a anunţat joi că va numi unitatea de verificare a faptelor pentru a identifica informaţiile false, false sau înşelătoare, însă Editors Guild pune sub semnul întrebării mecanismul de guvernare al unităţii, puterile sale extinse în determinarea ştirilor false şi dreptul de a face apel în astfel de cazuri.

„Toate acestea contravin principiilor justiţiei naturale şi se aseamănă cu cenzura”, a afirmat organismul într-o declaraţie.

„Prin urmare, notificarea de către minister a unor astfel de reguli draconice este regretabilă. Breasla îndeamnă din nou ministerul să retragă această notificare şi să desfăşoare consultări cu organizaţiile media şi organismele de presă”.

Dar guvernul indian a declarat vineri că regulile nu sunt draconice şi nu au puteri extinse.

„Dacă au ales să nu ţină cont de verificarea faptelor, singura consecinţă este că departamentul în cauză poate recurge la o cale de atac împotriva intermediarului din social media”, a declarat pe Twitter Rajeev Chandrasekhar, ministrul de stat indian pentru IT, ca răspuns la un tweet al unui lider al opoziţiei care a criticat regula.

Chandrasekhar, vorbind joi cu reporterii, a respins îngrijorările că modificările ar duce la cenzură şi a asigurat că verificările de fapt vor fi făcute într-un mod credibil.

Organizaţia pentru drepturile digitale Internet Freedom Foundation (IFF) a declarat că termenii nedefiniţi precum „fals” şi „înşelător” din amendament îi fac susceptibili de a fi folosiţi în mod abuziv de către autorităţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
editor,
guvern,
india

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici