Efectele migrației: Populația UE atinge un record de 450 de milioane de locuitori
Din 2012, UE a înregistrat anual mai multe decese decât nașteri, ceea ce face ca migrația să fie singurul motor al creșterii populației. Tendința evidențiază provocarea demografică cu care se confruntă Europa, deoarece o populație îmbătrânită și ratele scăzute de fertilitate pun presiune pe sistemele de asistență socială și creează deficit de forță de muncă.
Blocul comunitar a adăugat 1,07 milioane de locuitori în 2024, cu o migrație netă pozitivă de 2,3 milioane de persoane, compensând un declin natural al populației de 1,3 milioane, deoarece decesele (4,82 milioane) au continuat să depășească nașterile (3,56 milioane), potrivit Reuters.
Germania, Franța și Italia rămân cele mai populate țări ale blocului comunitar, reprezentând aproape jumătate din populația totală a UE. În timp ce 19 țări ale UE au înregistrat creșteri ale populației în 2024, opt au înregistrat scăderi.
Malta a înregistrat cea mai mare rată de creștere, de 19,0 la 1.000 de persoane, urmată de Irlanda (16,3) și Luxemburg (14,7). Printre țările cu populație în declin, Letonia a fost cea mai abruptă (-9,9), urmată de Ungaria (-4,7), Polonia și Estonia (ambele -3,4).
Populația din cele 27 de state membre a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19.
Unele guverne europene au introdus sau au înăsprit controalele la frontieră pe fondul îngrijorărilor publice legate de migrație. De asemenea, UE a lansat anul trecut un sistem de migrație care vizează reducerea sosirilor ilegale și accelerarea procedurilor de azil.