Egipt: Televiziunea publică anunţă formarea unui nou Guvern în Egipt

Televiziunea oficială egipteană a anunţat luni formarea unui nou Guvern în Egipt, citând un decret al preşedintelui Hosni Mubarak. Ministrul egiptean de Interne, Habib el-Adli, a fost înlocuit în cadrul noului Guvern de generalul Mahmoud Wagdi.

34 afișări
Imaginea articolului Egipt: Televiziunea publică anunţă formarea unui nou Guvern în Egipt

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo. Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei.

Din noul guvern nu face parte nici o personalitate legată de mediul de afaceri, considerat apropiat de fiului preşedintelui Hosni Mubarak, Gamal.

Ministrul Culturii, Farouk Hosni, învins la alegerile din 2009 pentru funcţia de director al UNESCO, după ce a declarat că ar arde toate cărţile israeliene din Egipt, a fost înlocuit cu Gaber Asfour, profesor universitar şi critic literar.

Ministrul de Externe, Ahmed Aboul Gheit, şi ministrul Apărării, generalul Mohamed Hussein Tantaoui, au fost menţinuţi în funcţii, ca şi ministrul Informaţiilor, Anas el-Fekki.

Remanierea guvernamentală a avut loc înaintea unui marş de proporţii anunţat pentru marţi de manifestanţii care cer, de o săptămână, retragerea preşedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani.

Mubarak anunţase sâmbătă că l-a mandatat pe generalul Ahmad Shafik, fost ministru al Aviaţiei, să formeze un nou guvern, în timp ce directorul serviciilor de informaţii, generalul Omar Suleiman, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte.

Manifestanţii adunaţi şi luni în centrul capitalei egiptene au apreciat demiterea fostului ministru de Interne, cerând însă în continuare plecarea lui Mubarak. "Ministrul de Interne este responsabil pentru toate violenţele, deoarece poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor", a declarat unul dintre egiptenii prezenţi în centrul capitalei egiptene.

Mii de persoane s-au adunat şi luni, pentru a şaptea zi consecutiv, în piaţa Tahrir, devenită loc de adunare a manifestanţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici