Egiptenii au marcat împlinirea unui an de la înlăturarea regimului lui Hosni Mubarak - FOTO

Studenţi şi militanţi egipteni pro-democraţie au fost în grevă sâmbătă pentru a marca împlinirea unui an de la înlăturarea regimului lui Hosni Mubarak, în speranţa că vor determina armata să părăsească imediat puterea.

369 afișări
Imaginea articolului Egiptenii au marcat împlinirea unui an de la înlăturarea regimului lui Hosni Mubarak - FOTO

Egiptenii au marcat împlinirea unui an de la înlăturarea regimului lui Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 11 februarie 2011, în cea de-a 18-a zi a unei revolte populare fără precedent, vicepreşedintele de la acea vreme, Omar Suleiman, anunţa într-un scurt mesaj televizat demisia lui Mubarak.

Un an mai târziu, mai multe organizaţii, dintre care unele au contribuit la lansarea revoltei contra fostului preşedinte, au făcut apel la grevă în universităţi şi la locurile de muncă, pentru a cere ca armata, acuzată că gestionează prost tranziţia, să predea ştafeta civililor.

Mai mulţi studenţi au manifestat în universităţi pentru a cere sfârşitul puterii Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), căruia Mubarak i-a predat conducerea ţării.

Apelul la grevă a divizat însă populaţia şi forţele politice. Fraţii Musulmani, care domină noul Parlament ales, s-au opus, ca şi numeroşi egipteni, care se plâng de degradarea economiei şi de lipsa de securitate.

Iniţial aclamată de populaţie, junta de circa 20 de generali care i-a succedat lui Mubarak a promis să faciliteze trecerea la democraţie şi să redea puterea civililor cât de curând posibil. Dar ea este acuzată în prezent că încearcă să-şi păstreze privilegiile şi influenţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici