Egiptul a arestat liderul unei reţele teroriste implicată în atentatul de la Benghazi

Egiptul a arestat săptămâna trecută liderul unei reţele teroriste egiptene suspectat că ar fi participat la atentatul de la 11 septembrie asupra consulatului american de la Benghazi în Libia, afirma vineri Wall Street Journal, citând responsabili americani.

347 afișări
Imaginea articolului Egiptul a arestat liderul unei reţele teroriste implicată în atentatul de la Benghazi

Egiptul a arestat liderul unei reţele teroriste implicată în atentatul de la Benghazi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un responsabil american a confirmat această arestare, însă nu a făcut alte precizări.

"Autorităţile egiptene l-au reţinut pe presupusul lider al unei reţele teroriste egiptene ai cărei membri sunt suspectaţi că au participat la atac" în Benghazi, în cadrul căruia ambasadorul american în Libia şi alţi trei americani au fost ucişi, precizează jurnalul.

Bărbatul arestat se numeşte Muhammad Jamal Abu Ahmad şi este în vârstă de aproximativ 45 de ani. Acesta a fost "eliberat anul trecut dintr-o închisoare din Egipt", într-un val de eliberări în ţară care a urmat înlăturării lui Hosni Mubarak, înainte de a fi arestat "săptămâna trecută", conform jurnalului.

Seviciile de informaţii americane au ajutat la capturarea sa, însă nu se ştie unde sau cum a fost acesta arestat, conform WSJ.

După ieşirea sa din închisoare, Ahmad a format o reţea - numită Jamal - în cadrul căreia membrii se antrenau în tabere în Libia şi Egipt şi care ar fi finanţată de ramura Al-Qaida din Yemen.

Acesta este considerat de serviciile antiteroriste occidentale ca fiind una dintre cele mai periculoase persoane din regiune după Primăvara arabă, conform WSJ care citează specialişti în antiterorism.

Atacul împotriva consulatului de la Benghazi a provocat o polemică politică în Statele Unite. Aleşii republicani acuză guvernarea democrată a lui Barack Obama că a dat explicaţii incorecte privind atacul - atribuit iniţial unui protest apoi afiliaţilor Al-Qaida.

Mai mulţi dintre aceşti aleşi au făcut din acest incident un motiv de a bloca posibila nominalizare a lui Susan Rice, în prezent ambasadoare a Statelor Unite la ONU şi autoarea primelor explicaţii privind atacul, pentru funcţia de secretar de Stat pentru a o înlocui de Hillary Clinton.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton va vorbi despre subiectul Benghazi în faţa Congresului american, în cadrul unei audiţii publice, a anunţat vineri un ales american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici