Ehud Barak: Noul şef al serviciilor secrete din Turcia este un susţinător al Iranului

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, şi-a exprimat preocuparea cu privire la numirea unui nou şef al serviciilor secrete turce, Hakan Fidan, pe care l-a calificat drept "susţinător al Iranului", într-un discurs difuzat duminică de postul de radio al armatei israeliene.

69 afișări
Imaginea articolului Ehud Barak: Noul şef al serviciilor secrete din Turcia este un susţinător al Iranului

Ehud Barak: Noul şef al serviciilor secrete din Turcia este un susţinător al Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Turcia este o ţară prietenă, un aliat strategic, dar numirea în ultimele săptămâni a unui nou şef al serviciilor secrete turce, care este un susţinător al Iranului, ne îngrijorează", a declarat la sfârşitul lui iulie Barak, în cadrul unei reuniuni interne a partidului laburist pe care îl conduce.

El a apreciat cu această ocazie că numirea acestui oficial turc riscă să permită "iranienilor să aibă acces la informaţii secrete".

Hakan Fidan a fost numit la conducerea MIT (Organizaţia naţională de informaţii) la 27 mai.

Conform biografiei sale oficiale, Fidan, în vârstă de 42 de ani, a condus Agenţia turcă pentru cooperare şi dezvoltare (TIKA), a fost subsecretar pentru Afaceri Externe al premierului şi a reprezentat Turcia la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Conform presei turce, acest ultim post i-a permis să aibă o poziţie centrală pentru a observa negocierile pe tema dosarului nuclear iranian.

Iranul, Brazilia şi Turcia au prezentat la 17 mai o propunere, cu titlul "Declaraţia de la Teheran", vizând să găsească o soluţie diplomatică la tensiunile privind programul nuclear iranian, în condiţiile în care comunitatea internaţională suspectează regimul iranian, inamicul declarat al Israelului, că vrea să se doteze cu arma nucleară.

Relaţiile dintre Israel şi Turcia, altădată foarte apropiate, s-au degradat în ultimii ani, ajungând la cel mai scăzut nivel după raidul israelian împotriva unei flotile de ajutor internaţional pentru Fâşia Gaza, de la 31 mai, în cursul căruia nouă turci au fost ucişi.

Turcia şi-a rechemat ambasadorul, a anulat manevrele militare comune şi a cerut scuze pe care Israelul refuză să i le prezinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici