Ehud Olmert, dispus să evacueze 60.000 de colonişti din Cisiordania

Premierul israelian demisionar Ehud Olmert este favorabil evacuării a 60.000 de coloniştri instalaţi în Cisiordania, în cadrul unui plan de pace cu palestinienii, a declarat joi cotidianul Yediot Aharonot.

17 afișări
Imaginea articolului Ehud Olmert, dispus să evacueze 60.000 de colonişti din Cisiordania

Ehud Olmert, dispus să evacueze 60.000 de colonişti din Cisiordania

Olmert a prezentat în linii mari acest plan cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile legislative în cadrul unei întrevederi miercuri, la Ierusalim, cu emisarul american George Mitchell, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, potrivit cotidianului.

"Şaizeci de mii dintr-un sfert de milion de israelieni care trăiesc în teritoriile (palestiniene) vor trebui să îşi schimbe domiciliul", a afirmat Olmert, care şi-a anunţat demisia în 2008, în urma implicării sale în mai multe cazuri de corupţie.

El a pierdut conducerea partidului Kadima, aflat la guvernare, care este asigurată în prezent de Tzipi Livni, ministrul de Externe, candidat la alegerile anticipate din 10 februarie.

Cotidianul subliniază că Olmert a furnizat pentru prima dată, în faţa lui Mitchell, o cifră privind numărul coloniştilor care vor fi evacuaţi în cazul unei retrageri israeliene din Cisiordania. În septembrie, el a declarat că este favorabil unei retrageri "aproape totale".

Olmert preconizează o anexare a marilor blocuri de colinişti, unde locuiesc majoritatea acestora. În schimb, el propune transferul către viitorul stat palestinian al teritoriilor situate în sudul Israelului, cu o suprafaţă egală sectoarelor care vor fi anexate.

El este favorabil şi unei împărţiri a Ierusalimului: cartierele arabe din sectorul estic anexat de Israel să treacă sub control palestinian, iar cartierele evreieşti să rămână sub suveranitate israeliană. Locurile sfinte evreieşti, creştine şi musulmane vor trece sub administraţia unei autorităţi internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici