El Pais: Serviciile secrete spaniole transmit cu regularitate date NSA, "la fel ca toate principalele servicii de spionaj europene"

Serviciile secrete spaniole "transmit regulat mari cantităţi de metadate personale", ca de exemplu iniţiatorul şi destinatarul apelurilor telefonice private, către serviciile americane, scrie El Pais în ediţia de joi, adăugând că acest obicei este comun "practic tuturor" marilor ţări europene.

463 afișări
Imaginea articolului El Pais: Serviciile secrete spaniole transmit cu regularitate date NSA, "la fel ca toate principalele servicii de spionaj europene"

El Pais: Serviciile secrete spaniole transmit cu regularitate date NSA, "la fel ca toate principalele servicii de spionaj europene"

"Centrul Naţional spaniol de Informaţii (CNI), practic la fel ca toate principalele servicii de spionaj europene, transferă în mod regulat Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) mari cantităţi de metadate persoanle" pentru ca aceasta să le "analizeze", scrie ziarul, citând "diferite surse care ştiu de existenţa acestei colaborări", potrivit AFP.

Aceste date includ, de exemplu, "originea şi destinatarul apelurilor telefonice, ora şi durata acestor apeluri şi locul unde se află interlocutorii", precizează El Pais, care adaugă că această practică vizează "milioane" de date.

Informaţiile El Pais merg în sensul dezvăluirilor de miercuri ale cotidianului El Mundo care, citând documente provenind de la fostul analist NSA Edward Snowden, afirma că serviciile spaniole au "facilitat spionajul masiv al Statelor Unite în Spania".

El Mundo a scris anterior că NSA a spionat peste 60 de milioane de apeluri telefonice în decurs de o lună, în Spania, care se adaugă astfel listei de ţări europene spionate, inclusiv Franţa şi Germania.

El Mundo a publicat luni un document prezentat ca provenind de la Edward Snowden, potrivit căruia această agenţie a "spionat 60.506.610 de apeluri telefonice" în Spania, în perioada 10 decembrie 2012-8 ianuarie 2013.

Directorul CNI Felix Sanz Roldan urmează să fie audiat miercuri de Comisia pentru informaţii secrete din cadrul Congresului (Camera inferioar a Parlamentului) în legătură cu acest dosar.

Premierul conservator Mariano Rajoy a anunţat această audiere miercuri, reafirmând în faţa deputaţilor că interceptările telefonice americane în Spania, în cazul în care vor fi confirmate, vor constitui acţiuni "nepotrivite şi inacceptabile între aliaţi şi prieteni", oferind asigurări asupra faptului că ia "foarte în serios" recentele dezvăluiri de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici