Elveţia ar putea organiza un referendum privind libera circulaţie a românilor şi bulgarilor

Fostul ministru elveţian al Justiţiei Christoph Blocher, un politician de extremă dreapta, ar putea propune organizarea unui referendum împotriva extinderii acordului privind libertatea de circulaţie pentru România şi Bulgaria, a declarat un reputat jurnalist elveţian, citat de site-ul swissinfo.org.

1 afișare

Jurnalistul elveţian Roger de Weck, fost redactor-şef al publicaţiilor Tages-Anzeiger şi Die Zeit, a făcut aceste declaraţii în cursul unui interviu care a avut drept subiect central eforturile depuse de Guvernul elveţian de a-şi îmbunătăţi imaginea la nivel european.

"Cutremur", "furtună" şi "revoltă" au fost termenii utilizaţi de presa europeană pentru a descrie înlăturarea, miercuri, a lui Christoph Blocher în favoarea politicianului moderat Eveline Windmer-Schlumpf.

De Weck susţine că atenţia întregii Europe s-a îndreptat spre Elveţia după ce un partid populist a obţinut 30 la sută din locuri în Parlamentul elveţian, ascensiune care a generat numeroase întrebări.

Întrebat dacă relaţiile dintre UE şi Elveţia se vor îmbunătăţi după înlăturarea lui Blocher din cadrul Guvernului, de Weck a declarat că "nu este exclus ca, odată ce a intrat în opoziţie, Christoph Blocher să lanseze un referendum împotriva extinderii acordului bilateral de libertate a circulaţiei cu România şi Bulgaria".

"În această situaţie, cred că elveţienii ar fi rezonabili şi nu vor da curs propunerii. Un asemenea demers ar pune sub semnul îndoielii întreaga relaţie cu UE şi ar afecta o serie de interese vitale", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici