Emmanuel Macron este încrezător că preşedintele Chinei nu va susţine războiul Rusiei în Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat încrezător joi seară, cu ocazia reuniunilor Alianţei Nord-Atlantice, Grupului G7 şi Uniunii Europene, că omologul său chinez, Xi Jinping, nu va oferi susţinere Rusiei în derularea războiului în Ucraina.

427 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron este încrezător că preşedintele Chinei nu va susţine războiul Rusiei în Ucraina

Sursa foto: Profimedia

"Eu ştiu că pot conta pe preşedintele Xi Jinping. Cred în coerenţa chineză. În calitatea de mare putere, nu cred că poate avea altă abordare decât a fi o putere a moderaţiei", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

"Mizez pe faptul că preşedintele Xi Jinping va veghea ca toate puterile din lume, în special cele care au capabilităţi militare puternice, vor reveni la raţiune. Cunosc ataşamentul Chinei faţă de stabilitatea relaţiilor internaţionale. Voi continua să discut cu preşedintele Xi Jinping şi vreau să cred că naţiunea chineză nu va participa la nicio formă de escaladare", a subliniat Emmanuel Macron. Cu ocazia summitului de la Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a cerut joi Chinei să evite oferirea de susţinere militară sau economică Rusiei în contextul invaziei în Ucraina

Emmanuel Macron a continuat spunând că discută constant şi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în efortul de oprire a conflictului militar din Ucraina. "Săptămâna aceasta, am vorbit de mai multe ori cu preşedintele Putin. Am petrecut câteva ore în discuţii. În mod evident, negocierile nu vor permite identificarea unei soluţii în următoarele ore sau zile", a afirmat preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron a propus, joi seară, cu ocazia reuniunii Consiliului European, elaborarea unui plan de securitate alimentară, în contextul riscurilor diminuării producţiei de cereale din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina. "În calitatea Franţei de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi în relaţie directă cu Uniunea Africană, vreau să lansez iniţiativa «Ferma», pentru atenuarea efectelor acestei crize. Este vorba despre o iniţiativă de solidaritate alimentară", a declarat Emmanuel Macron imediat după summitul Grupului G7 şi în contextul începerii reuniunii Consiliului European, la Bruxelles. Preşedintele Franţei propune elaborarea unui plan de urgenţă alimentară, prin suplimentarea stocurilor de cereale şi creşterea producţiei. Ucraina şi Rusia sunt producători de cereale, dar activităţile agricole în Ucraina sunt afectate de război, iar cele din Rusia de sancţiunile internaţionale masive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici