Emmanuel Macron le cere ţărilor "anglo-saxone" să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri

  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, critică vehement ţările "anglo-saxone", cerându-le să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri
  • Macron: "Sută la sută dintre vaccinurile produse în Statele Unite ale Americii sunt destinate pieţei americane"
  • Emmanuel Macron cere "solidaritate la nivel mondial" în distribuirea vaccinurilor anticoronavirus
1073 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron le cere ţărilor "anglo-saxone" să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri

Emmanuel Macron le cere ţărilor "anglo-saxone" să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat vehement vineri, la "Summitul social" organizat de Uniunea Europeană, atitudinea ţărilor "anglo-saxone", cerându-le să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anticoronavirus.

"Pentru ca vaccinurile să circule, nu trebuie blocate ingredientele vaccinurilor. Însă, în momentul de faţă, anglo-saxonii blochează multe dintre aceste ingrediente şi vaccinurile. În momentul de faţă, sută la sută dintre vaccinurile produse în Statele Unite ale Americii sunt destinate pieţei americane", a afirmat Emmanuel Macron în momentul sosirii la "Summitul social" al Uniunii Europene, organizat în oraşul portughez Porto.

Emmanuel Macron a pledat, potrivit postului BFMTV, pentru "solidaritate la nivel mondial" în distribuirea vaccinurilor anticoronavirus, subliniind că în spaţiul Uniunii Europene s-au produs 110 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dintre care 45 de milioane au fost exportate. "Noi suntem cei mai generoşi din lume în prezent în rândul ţărilor dezvoltate", a notat Emmanuel Macron.

Germania a anunţat că se opune propunerii Administraţiei Joseph Biden privind exportul licenţelor de producţie pentru vaccinurile anticoronavirus. "Protejarea proprietăţii intelectuale reprezintă o sursă de inovare şi trebuie să rămână aşa. Factorii care limitează producţia vaccinurilor sunt capacităţile de producţie şi standardele înalte de calitate, nu licenţele de producţie", a argumentat Guvernul de la Berlin.

Guvernul Marii Britanii a anunţat, conform BBC News, că "va colabora cu membri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii" pentru facilitarea producţiei de vaccinuri.

Marile companii farmaceutice argumentează că producţia de vaccinuri este complexă, astfel că cedarea licenţelor nu ar rezolva imediat problema, în contextul necesităţii unor unităţi de producţie adecvate.

Uniunea Europeană manifestă disponibilitate în sensul facilitării transferului licenţelor de producţie, dar decizia depinde de consensul statelor membre.

Şi Klaus Iohannis a făcut declaraţii la Summitul Social. Pandemia nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile, ci şi structura socială, a spus, vineri, preşedintele României. Iohannis a precizat că trebuie găsite soluţii europene pentru aceste chestiuni şi că sunt foarte multe domenii unde statele pot interveni împreună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici