Emmanuel Macron susţine că înlăturarea lui Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei siriene

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei din Siria şi că este necesară concentrarea pe lupta împotriva terorismului, informează site-ul agenţiei Reuters.

30939 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron susţine că înlăturarea lui Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei siriene

Emmanuel Macron susţine că înlăturarea lui Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei siriene (Imagine: Hepta)

"Nu mai văd înlăturarea lui Assad ca o condiţie prealabilă pentru orice, deoarece nu văd pe nimeni care ar putea deveni succesorul său legitim. Obiectivele mele sunt clare: în primul rând, o luptă completă împotriva tuturor grupărilor teroriste. Aceştia sunt duşmanii noştri", a spus Macron.

Emmanuel Macron consideră că Assad este un duşman al poporului sirian, dar nu al Franţei, care vrea să se asigure că Siria nu eşuează ca stat. Comentariile sale sunt în contrast puternic cu cele ale administraţiei franceze anterioare şi sunt în acord cu poziţia Rusiei, potrivit căreia nu există alternativă viabilă la Bashar al-Assad.

Preşedintele francez a cerut elaborarea unui nou plan pentru rezolvarea situaţiei din Siria şi a cerut ajutorul Rusiei.

"Avem nevoie de cooperarea tuturor, mai ales de Rusia, pentru a eradica terorismul. Convingerea mea profundă este că trebuie să existe o foaie de parcurs diplomatică şi politică. Nu vom rezolva această situaţie exclusiv militar. Cred că preşedintele Vladimir Putin poate găsi o soluţie... nu cred că are o prietenie atât de apropiată cu Assad. Putin are două obsesii, combaterea terorismului şi evitarea eşuării unui stat, de aceea apar părerile convergente asupra Siriei", a mai declarat Macron.

În acelaşi timp, Emmanuel Macron a precizat că utilizarea armelor chimice este o linie roşie pentru el, iar Franţa este gata să intervină cu atacuri aeriene chiar şi fără sprijinul SUA.

"Dacă există dovezi care să ateste utilizarea armelor chimice şi ştim de unde provin aceste arme, atunci Franţa va răspunde cu atacuri aeriene pentru a distruge depozitele. Prin urmare, Franţa este complet aliniată la poziţia Statelor Unite în această privinţă", a spus Macron.

În peste şase ani, conflictul sirian a ucis sute de mii de oameni şi a îndepărtat peste 11 milioane de locuitori din casele lor. Până în prezent, Franţa a susţinut opoziţia siriană. Parisul a cerut rezolvarea conflictului printr-o tranziţie politică credibilă, bazată pe rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, negociate la Geneva între părţile implicate din Siria şi Organizaţia Naţiunilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici