Emmanuel Macron vs Marine Le Pen în turul doi. O luptă între două viziuni complet diferite asupra viitorului Franţei şi al Europei. Iată ce au declarat candidaţii şi cum arată sondajele

  • Preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron se va confrunta cu naţionalista de extremă dreapta Marine Le Pen în turul doi pentru preşedinţia Franţei.
  • Duelul este o reeditare a confruntării din 2017 şi pune în faţă două viziuni complet diferite asupra viitorului Franţei şi al Europei.
  • În UE din cele 27 state membre, doar Franţa are un arsenal nuclear şi drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.
11679 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron vs Marine Le Pen în turul doi. O luptă între două viziuni complet diferite asupra viitorului Franţei şi al Europei. Iată ce au declarat candidaţii şi cum arată sondajele

Emmanuel Macron vs Marine Le Pen în turul doi. O luptă între două viziuni compelet diferite asupra viitorului Franţei şi al Europei. Iată ce au declarat candidaţii şi cum arată sondajele

Macron s-a clasat pe locul 1 în primului tur al alegerilor prezidenţiale franceze de duminică, cu 28% din voturi, în faţa celor 23,6% obţinute de Le Pen, potrivit primelor rezultate.

El a obţinut un scor mai mare decât rezultatul obţinut în primul tur în urmă cu cinci ani. Totuşi, scorul lui Le Pen a fost, de asemenea, mai mare decât în urmă cu cinci ani. Ea a câştigat în mod constant sprijin după ce a făcut o campanie ce s-a axat pe puterea de cumăpărare a francezului de rând, o rebrenduire faţă de acum 5 ani când campania s-a concentrat pe migranţi.

Adresându-se susţinătorilor săi care au scandat "încă cinci ani", Macron a avertizat că "nimic nu este decis" şi a declarat că următoarele două săptămâni de campanie pentru al doilea tur de scrutin din 24 aprilie vor fi "decisive pentru ţara noastră şi pentru Europa".

Afirmând că Le Pen ar alinia Franţa cu "populiştii şi xenofobii", a spus el: "Noi nu suntem aşa".

"Vreau să le întind mâna tuturor celor care vor să lucreze pentru Franţa", a spus el. El a promis să "pună în aplicare proiectul de progres, de deschidere şi independenţă franceză şi europeană pentru care a pledat".

Într-un discurs triumfător, Le Pen a încercat să capitalizeze sentimentul anti-Macron după protestele antiguvernamentale ale "gilets jaunes" (vestele galbene) şi l-a catalogat pe acesta ca fiind o persoană care divizează. Ea a spus că turul final va fi "o alegere fundamentală între două viziuni opuse ale societăţii", pe care le-a văzut ca fiind "diviziunea şi dezordinea" lui Macron sau promisiunea ei de "justiţie socială" pentru a proteja "societatea şi civilizaţia".

Rezultatul alegerilor va avea o influenţă internaţională largă, în condiţiile în care Europa se străduieşte să limiteze ravagiile provocate de invazia preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Macron a susţinut cu tărie sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, în timp ce Le Pen s-a arătat îngrijorată de impactul acestora asupra nivelului de trai al francezilor. Macron este, de asemenea, un susţinător ferm al NATO şi al colaborării strânse între cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

Turul doi - Lupta pentru voturile celorlalţi candidaţi

Atât Macron, cât şi Le Pen trebuie acum să ajungă la alegătorii care i-au susţinut pe ceilaţi candidaţi care nu au ajuns în turul doi.

Canidatul de stanga Jean-Luc Mélenchon s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent de 20% din voturi, peste aşteptări, consolidându-şi poziţia de lider pe stânga după ce a făcut campanie pe tema costului vieţii de zi cu zi. Locul unde se vor duce voturile lui Mélenchon este acum esenţială. Mélenchon a ţinut imediat un discurs la Paris strigând de trei ori: "Nu daţi niciun vot lui Marine Le Pen!", în aplauze uriaşe.

Le Pen a părut să îi vizeze în special pe susţinătorii de stânga ai lui Melechon, promiţând "justiţie socială" şi soluţii pentru "o Franţă sfâşiată".

Cu toate acestea, unii dintre rivalii ei învinşi au fost atât de alarmaţi de posibilitatea ca Le Pen să îl învingă pe Macron încât şi-au îndemnat duminică susţinătorii să îşi transfere voturile din turul al doilea către preşedintele în exerciţiu.

Melenchon a spus în mod repetat: "Nu trebuie să dăm niciun vot lui Le Pen".

Descriindu-se ca fiind "profund îngrijorată", candidata conservatoare învinsă Valerie Pecresse a avertizat cu privire la "haosul care va urma" dacă Le Pen va fi aleasă, spunând că liderul de extremă dreapta nu a fost niciodată atât de aproape de putere. Pecresse a declarat că va vota pentru Macron în turul doi.

Ce arată sondajele pentru turul doi?

Sondajele de opinie sugerează că doar câteva puncte procentuale i-ar putea despărţi Macron şi Le Pen. Cel mai recent sondaj arată că Macron ar putea câştiga cu 54% la 46%.

Campania pentru turul doi va fi probabil mult mai conflictuală decât ce a din primul tur, care a fost în mare parte umbrită de războiul din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici