Erdogan anunţă o normalizare, "în săptămânile viitoare", a relaţiilor Turciei cu Israelul

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că relaţiile ţării sale cu Israelul ar putea să fie normalizate, în săptămânile viitoare, după patru ani de la asaltul israelian asupra unei flotile care se îndrepta către Fâşia Gaza, un atac care a provocat o criză diplomatică.

148 afișări
Imaginea articolului Erdogan anunţă o normalizare, "în săptămânile viitoare", a relaţiilor Turciei cu Israelul

Recep Tayyip Erdogan (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

"Am ajuns la un acord asupra indemnizaţiei. Trimiterea unor ajutoare umanitare palestinienilor, via Turcia, este cealaltă etapă a negocierilor, iar după încheierea acestei faze am putea avansa către un proces de normalizare", a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul american PBS, difuzat luni.

"Am vorbit deja cu colegii mei de la minister şi cred că este o problemă de zile, de săptămâni", a precizat premierul, ale cărui afirmaţii erau traduse în engleză de către o interpretă. "Sper să nu se întâmple ceva care să schimbe lucrurile", a adăugat el.

"Procesul de normalizare poate să înceapă, iar prima etapă a acestui proces va fi, fără îndoială, trimiterea de ambasadori", a subliniat Erdogan.

Ministrul turc de Externe a declarat, la sfârşitul lui martie, că se întrevede un acord privind indemnizarea familiilor victimelor turce, acesta fiind principalul punct care bloca normalizarea relaţiilor diplomatice.

Asaltul israelian asupra unei flotile care încerca să încalce blocada impusă Fâşiei Gaza, la 31 mai 2010, s-a soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci, la bordul navei-amiral a acestei flotile, Mavi Marmara, închiriată de către ONG-ul islamic turc IHH.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat scuze, în mod oficial, în mai anul trecut.

"Aş vrea să mulţumesc preşedintelui (american Barack) Obama, prietenul meu, pentru eforturile pe care le-a depus, deoarece este o etapă care a fost posibilă mulţumită efoturilor sale", a declarat Erdogan în interviul pentru PBS. "Scuzele (prezentate) telefonic de către premierul (israelian Benjamin) Netanyahu au fost rezultatul eforturilor preşedintelui Obama", a insistat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici