Erdogan condamnă "intervenţia" israeliană la moscheea Al-Aqsa

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat duminică că i-a transmis omologului său palestinian Mahmoud Abbas că a condamnat "intervenţia israeliană asupra credincioşilor" de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim şi ameninţările la adresa "statutului sau spiritului" acesteia.

8362 afișări
Imaginea articolului Erdogan condamnă "intervenţia" israeliană la moscheea Al-Aqsa

Erdogan condamnă "intervenţia" israeliană la moscheea Al-Aqsa

Comentariile lui Erdogan survin în contextul în care Turcia şi Israelul au depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a-şi normaliza legăturile de mult timp tensionate, ca parte a unei ofensive regionale de farmec lansate de Ankara în 2020.
 
Vineri, cel puţin 152 de palestinieni au fost răniţi în confruntări cu poliţia israeliană antirevoltă în incinta moscheii Al-Aqsa, cel mai recent focar de violenţă care a ridicat temeri privind o revenire la un conflict mai larg. 
 
Majoritatea răniţilor palestinieni au fost provocate de gloanţe de cauciuc, grenade paralizante şi lovituri cu bastoane ale poliţiei, a declarat Semiluna Roşie Palestiniană, potrivit Reuters.
 
În timpul convorbirii noastre, i-am spus domnului Abbas că am condamnat cu fermitate intervenţia Israelului asupra credincioşilor de la Moscheea Al-Aqsa şi că ne vom opune provocărilor şi ameninţărilor la adresa statutului sau spiritului său", a declarat Erdogan pe Twitter. „Turcia este întotdeauna alături de Palestina", a adăugat el.
 
Erdogan a declarat ulterior că a discutat despre evoluţiile de la Al-Aqsa cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, adăugând că "intervenţiile şi provocările" Israelului au rezultate "inacceptabile". Ei au discutat, de asemenea, despre posibile măsuri comune pentru pacea regională, a adăugat Erdogan.
 
Turcia a lansat în trecut diverse iniţiative în cadrul Naţiunilor Unite şi al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) împotriva acţiunilor Israelului faţă de palestinieni şi a politicilor sale privind Ierusalimul sau statutul acestuia.
 
Complexul Al-Aqsa se află în vârful platoului Oraşului Vechi din Ierusalimul de Est, care a fost capturat de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, şi este cunoscut de musulmani sub numele de al-Haram al-Sharif, sau Sanctuarul nobil, iar de evrei sub numele de Muntele Templului.
 
Tensiunile din acest an au fost accentuate în parte de faptul că luna sfântă musulmană a Ramadanului coincide cu sărbătoarea evreiască a Paştelui.
 
La începutul acestei luni, Erdogan îi spusese omologului său israelian Isaac Herzog, cu care s-a întâlnit şi el la Ankara luna trecută, că Ankara se aşteaptă ca autorităţile israeliene să fie sensibile în ceea ce priveşte Al-Aqsa în timpul Ramadanului şi a subliniat importanţa de a le permite palestinienilor să intre în Israel. citeste mai mult
 
Luna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că va vizita Israelul şi Palestina împreună cu ministrul Energiei, Fatih Donmez, la jumătatea lunii mai şi că va discuta despre renumirea ambasadorilor cu omologul său israelian în timpul vizitei. citeste mai mult
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici