Erdogan, control total asupra Facebook, Twitter şi YouTube/ ONG: „Atac sfidător asupra libertăţii de exprimare”

  • Turcia a a aprobat azi o lege prin care platformele social media pot fi controlate.
  • Un ONG care militează pentru drepturile omului susţine că acesta este „cel mai sfidător atac asupra libertăţii de exprimare”.
  • Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat că legea va încuraja cenzura.
783 afișări
Imaginea articolului Erdogan, control total asupra Facebook, Twitter şi YouTube/ ONG: „Atac sfidător asupra libertăţii de exprimare”

Erdogan, control total asupra Facebook, Twitter şi YouTube/ „Atac sfidător asupra libertăţii de exprimare”

Parlamentul Turciei a aprobat o lege prin care platformele social media pot fi controlate, relatează BBC.

Un ONG care militează pentru drepturile omului, Amnesty International, spun că aceasta este o ameninţare asupra libertăţii de exprimare. Legea impune companiilor social media care deţin peste un milion de utilizatori turci să stabilească birouri locale care să se alinieze cu normele legii şi să şteargă conţinutul acestora. Noua lege presupune ca platformele social media să funcţioneze cu o viteză de transfer de date mai mică cu 95%, ceea ce le face, practic, imposibil de utilizat. 

Dacă compania în cauză refuză, va fi amendată, iar interntul va fi tăiat.

Până acum, Facebook, Twitter şi YouTube nu au comentat această decizie.

Erdogan a descris platformele social media ca fiind „imorale” şi nu a ascuns faptul că-şi doreşte ca acestea să fie aspru controlate.

Nu este prima oară când autorităţile din Turcia recurg la oprirea internetului pentru ca turcii să nu mai folosească platformele social media. Au mai făcut acest lucru în urma unor atacuri teroriste.

Atac sfidător asupra libertăţii de exprimare

Unele voci susţin că această lege nu face decât să amplifice cenzura în Turcia, iar ONG-ul Amnesty International declară că „este cel mai sfidător atac asupra libertăţii de exprimare din Turcia”.

„Say Stop to the Censorship Law” este un hashtag care circulă pe internet încă de marţi.

„Legea internetului sporeşte capacitatea parlamentului de a controla şi de a cenzura conţinutul de pe internet. Este o lege care va ataca şi mai mult persoanele vocale din online care au o opinie diferită faţă de ceea ce se întâmplă”, a declarat Andrew Gardner, cercetător care face parte din ONG-ul Amnesty International.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat că legea va încuraja cenzura, declarând că scopul ei este stabilirea unor legături legale şi comerciale cu platformele social media.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici